Wat is jaarruimte, hoe bereken je het en wat kun je ermee?

Heb jij ooit nagedacht over het berekenen van de jaarruimte voor je pensioen? Aangezien je nu deze website bezoekt en vast wel van FIRE hebt gehoord (Financial Independance, Retire Early), overweeg je misschien wel om eerder te stoppen met werken. Als dit zo is en je (veel) eerder met pensioen wilt, bouw je die laatste jaren geen pensioen meer op. Daarom zou het kunnen dat je nu al meer pensioen wilt opbouwen, bijvoorbeeld door pensioenbeleggen. De Belastingdienst geeft je de mogelijkheid om een deel fiscaal voordelig te beleggen door middel van je jaarruimte. Lees snel verder hoe dit werkt.

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag van je brutosalaris dat je belastingvriendelijk mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door sparen of pensioenbeleggen. Als je minder pensioen opbouwt dan het bedrag dat door de overheid is vastgesteld, heb je jaarruimte. Het kan handig zijn om deze ruimte te gebruiken als je bijvoorbeeld een hoger pensioen wilt of omdat je eerder wilt stoppen met werken. De jaarruimte is niet alleen weggelegd voor werknemers, maar ook voor ondernemers. Als ondernemer bouw je namelijk geen pensioen op via een werkgever, dus het is verstandig om dit zelf te regelen. Zodat jij op je oude dag naast de AOW nog een reserve hebt opgebouwd.

Hoe werkt het belastingvoordeel?

Waarom het benutten van je jaarruimte voordelig is, leg ik je uit aan de hand van een voorbeeld.
Stel: je bent werknemer en je salaris valt in de belastingschijf van 37,1%. Van elke €100 betaal je dus €37,10 aan belasting.
Als je je jaarruimte -laten we zeggen €2000- belegt, hoef je hier nu helemaal geen belasting over te betalen. Dat hoeft pas als je het bedrag laat uitkeren als je je pensioenleeftijd hebt bereikt. Het voordeel is dat de belastingschijven voor mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt, vaak lager zijn. Zo is de belasting voor AOW’ers in 2021 19,2% voor een bedrag tot €35.130. Het voordeel is dat je dus de volledige jaarruimte bruto kunt benutten, dat bedrag jarenlang kunt laten groeien en pas later hoeft af te rekenen met de Belastingdienst. Zeker als je je geld nog jarenlang vast kunt zetten, kan dit voordelig zijn.

Wat is jaarruimte

Hoe bereken je je eigen jaarruimte?

Werknemer

Om je jaarruimte te berekenen, gebruik je de financiële gegevens van het vorige jaar. Dus als je jaarruimte van 2020 wilt berekenen, gebruik je de gegevens van 2019. De Belastingdienst heeft op hun website een handige tool om gemakkelijk te berekenen hoeveel jaarruimte je hebt. Handig om bij te hand te houden:

  • De aangifte van het vorige jaar
  • De inkomensgegevens van het vorige jaar (ook te vinden op de aangifte)
  • De factor A van de pensioenaangroei. Dit is te vinden op je Uniform Pensioen Overzicht ( UPO) van het huidige jaar, want daar vind je de aangroeifactor van het vorige jaar.

Vervolgens komt hier een bedrag uit, wat je mag gebruiken om te sparen of beleggen en wat je van je volgende aangifte mag aftrekken van je bruto inkomen.

Ondernemer

Ook als ondernemer heb je jaarruimte. Vaak is deze jaarruimte groter dan als je bij een werkgever in dienst bent, want je hebt namelijk geen aangroeifactor/factor A.
Handig om bij de hand te houden:

  • De winst uit onderneming nodig voor de ondernemersaftrek
  • De toename van de oudedagsreserve. De oudedagsreserve is een percentage van de winst dat je als ondernemer jaarlijks mag reserveren voor je oude dag. De reservering zorgt voor uitstel van belasting over dat deel van de winst, wat je een voordeel oplevert op de korte termijn.

Ook hier kun je weer gemakkelijk de tool van de Belastingdienst voor gebruiken.

Wat is reserveringsruimte?

Je hebt nog een andere mogelijkheid om extra geld belastingvriendelijk te sparen of te beleggen, namelijk de reserveringsruimte. Reserveringsruimte is het totaal van de ongebruikte jaarruimte in de 7 jaren daarvoor. Let wel goed op dat je de jaarruimte van het oudste jaar eerst opgebruikt, voordat het vervalt.

Opties om je jaarruimte en reserveringsruimte te benutten

De jaarruimte en reserveringsruimte kun je dus gebruiken om te sparen of te beleggen. Hieronder een paar opties:

  • Banksparen: bij banksparen zet je je geld op een bankspaarrekening. Deze rekening is geblokkeerd tot een bepaalde einddatum, bijvoorbeeld in het jaar dat je je AOW- leeftijd behaalt. Je kunt je geld dus niet tussentijds opnemen.
  • Lijfrenteverzekering: met een lijfrenteverzekering leg je regelmatig geld in en bouwt op die manier kapitaal op. Op een later moment kan dit (periodiek) worden uitgekeerd.
  • Pensioenbeleggen: bij pensioenbeleggen kun je je geld (laten) beleggen. Dit doe je op een geblokkeerde rekening; je kunt je vermogen in principe pas vanaf je pensioenleeftijd laten uitkeren.

Let er bij de bovenstaande opties wel op dat alles wat je meer inlegt dan de jaarruimte, niet onder het belastingvoordeel valt.

De voor- en nadelen afgewogen

Er zitten voor- en nadelen aan het benutten van je jaarruimte door middel van bovenstaande opties. Het belastingvoordeel is natuurlijk mooi meegenomen en kan zeker voordelig zijn, en ook betaal je geen vermogensbelasting over de ingelegde jaar-en reserveringsruimte. Maar er zitten ook nadelen aan deze opties. Ze missen een stuk flexibiliteit, omdat je bij een gewone spaar- of beleggingsrekening tussentijds bij je geld kan en ermee kunt doen wat je wilt. Bij bovenstaande opties zitten hier vaak beperkingen aan. Denk dus goed na welke wensen je nog allemaal hebt voor je pensionering en maak zelf de afweging. Mocht je wel interesse hebben om je geld te laten groeien maar wil je niet afhankelijk zijn van een einddatum, denk dan ook eens aan beleggen in ETF’s.

En jij?

Heb jij al eens nagedacht over het benutten van je jaarruimte of heb je al ervaring met het inleggen ervan? Soms kan pensioen iets zijn waar je pas op latere leeftijd over nadenkt, maar het kan goed zijn om hier al op eerdere leeftijd mee bezig te zijn, zodat het geld (lang) voor je kan renderen. Hoe eerder je hier over nadenkt, hoe beter.

Ik ben van plan om binnenkort een artikel te schrijven over pensioenbeleggen. Waar ben jij nieuwsgierig naar en wat zou je graag willen weten? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder laat weten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven