Marie Kondo heeft met haar Netflix serie over opruimen – ‘Tidying up with Marie Kondo” – veel succes. En dat is niet voor niks, want minimaliseren is een hot item. Minder spullen, meer aandacht voor andere dingen. In dit artikel leg ik je uit hoe je via de ‘KonMari methode’ van de Japanse auteur Marie Kondo kunt opruimen en ontspullen en je huis zo kunt omtoveren, dat je alleen nog de spullen overhoudt waar jij gelukkig van wordt.
Over Marie Kondo
Marie Kondo is een Japanse auteur met als missie blijdschap te verspreiden door op te ruimen. Ze ruimt op per categorie: kleding, boeken, papierwerk, komono (spullen in de keuken, badkamer en garage en spullen die niet in een andere categorie thuis horen) en spullen met emotionele waarde. Dezen spullen zijn het moeilijkst, dus deze bewaar je voor het laatst. Voordat je al afhaakt voor je aan de rest bent begonnen 🙂
Kleding
De eerste categorie is kleding. Haal alle kleding uit de kast en leg het op de grond of je op je bed, op een grote stapel. Pak dan stuk voor stuk de kledingstukken vast en kijk of het je blij maakt. Maakt het je niet blij en voel je niks, doe het kledingstuk dan weg of breng het naar de kringloop.
Boeken
Bij boeken werkt het principe hetzelfde als bij kleding. Leg alle boeken op de grond, pak de boeken één voor één op en kijk of je er blij van wordt. Helpen de boeken je verder in het leven of staan deze alleen maar in je kast zonder dat je er ooit in leest? Volgens Marie Kondo leer je het blije gevoel steeds beter kennen naarmate je het sorteren vaker hebt geprobeerd.
Papierwerk
Leg al het papierwerk op tafel zodat alles zichtbaar is. Papieren verdeel je volgens Marie in drie categorieën. De eerste categorie is lopende documenten. Hier moet je nog iets mee doen, zoals brieven en rekeningen. De tweede categorie is belangrijke documenten, papieren die je moet bewaren zoals verzekeringspapieren en contracten. De laatste categorie is overige documenten. Dat zijn papieren die je vaak nodig hebt zoals recepten of studiepapieren.
Komono
Komono is de van-alles-en-nog-wat categorie. En hiervan hebben we vaak heel veel spullen in huis. Denk maar aan allemaal kleine spullen in laden die steeds voller worden, cadeaus die je lang geleden hebt gekregen maar waar je niet zoveel mee doet, oude opladers.. Of wat denk je van de garage? Probeer al deze spullen goed te sorteren en wat je overhoudt netjes en in dozen op te bergen. Hier is vast veel winst te behalen!
Emotionele spullen
Dit is de moeilijkste en daarom ook de laatste categorie. Van spullen met emotionele waarde neem je moeilijkst afscheid. Maar, dat is natuurlijk niet nodig als je nog oprecht blij wordt van deze spullen. Dan moet je deze spullen ook zeker bewaren. Maar doet het je niet veel, doe het dan vooral weg. Spullen vragen nou eenmaal aandacht. Aandacht die je op dat moment niet kunt gebruiken voor andere dingen in het leven.
Eigen ervaring Marie Kondo methode
Ik ben afgelopen jaar ook behoorlijk wezen opruimen volgens de Marie Kondo methode. Ik heb de methode niet helemaal gevolgd, maar ik heb zeker nuttige tips uit de Netflix-serie gehaald. Bijvoorbeeld alle spullen van een categorie op de grond neerleggen zodat je een goed overzicht hebt. En door bij alle spullen te bedenken, wordt ik hier nu echt blij van? Voel ik me goed in deze kleding of doet het niks voor me? Is het nog in mooie staat? Als ik één van deze vragen met ‘nee’ kan beantwoorden dan doe ik het weg. Er zijn veel spullen naar de kledingboxen van het Leger des Heils en de kringloop gegaan, en soms ook in de container als het er niet netjes meer uit zag. Hoewel we groter zijn gaan wonen, hebben we er niet meer spullen bij gekregen. En als een kamer leeg staat, dan staat die maar leeg. Dat hoeft niet te worden opgevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Ik heb ervaren dat het hebben van minder spullen een groter gevoel van vrijheid geeft.
Heb jij de Netflix serie Tidying up with Marie Kondo al gezien? Of ben je al begonnen met een meer minimalistische levensstijl en het downsizen van spullen? Ik ben heel benieuwd, laat het zeker even weten hieronder.
Tip! Lees ook eens het artikel De voordelen van minimalisme- hoe je vandaag nog een begin kunt maken voor tips richting een betekenisvol leven dat minder om spullen draait.
Hi Tjissy,
De volgende website vind je dan misschien ook wel leuk: http://www.delendedorpen.nl/
Groetjes :),
Nienke
Hey Nienke, wat leuk dat je meeleest! 😀 wat een leuk en duurzaam initiatief inderdaad!