Minder werken, wat zijn de financiële gevolgen?

Dit jaar heb ik besloten minder te gaan werken, waardoor ik mijn contract van 36 uur liet omzetten naar 32 uur per week. Dit deed ik om meer tijd voor mezelf te hebben, meer tijd met mijn vrienden en familie door te brengen en daarnaast om ruimte te maken voor vrijwilligerswerk. Minder werken heeft wel een aantal financiële gevolgen. Want wat betekent het voor je salaris en hoe kun je je nieuwe netto salaris berekenen? Wat betekent het voor je toeslagen? Heb je nog net zoveel vakantiedagen? In dit artikel vertel ik je er graag meer over zodat je een goede keuze kunt maken.

Minder werken: de afweging maken

Misschien sta je vroeg of laat voor de keuze: Blijf ik mijn aantal uren behouden of ga ik minder werken? Bijvoorbeeld om de werk/privé balans te veranderen of omdat je zwanger bent en er een kleine op komst is. Of om simpelweg meer tijd over te houden voor andere dingen in het leven.

Minder werken lijkt vaak een hele financiële stap, en je zult altijd op je salaris moeten inleveren. Maar vaak is het netto verschil niet zo groot als je verwacht. Zeker als je door je nieuwe salaris ook nog in aanmerking komt voor extra toeslagen. Daarom is het handig om van tevoren alvast een berekening te maken voor je nieuwe salaris. 

Nieuwe netto salaris berekenen via de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft een handige tool om te berekenen wat je overhoudt van je nieuwe salaris. Dat kan heel gemakkelijk via de loonbelastingtabel. Ga eerst naar de website van de Belastingdienst en zoek naar ‘loonbelastingtabel 2020’ of klik hier voor de rechtstreekse link. Nu kun je de volgende stappen volgen:

  • Voor welk jaar wilt u een loonbelastingtabel? Vul het huidige kalenderjaar in
  • Voor welk woonland wilt u een tabel? Nederland
  • Wilt u een tijdvaktabel of een tabel voor bijzondere beloningen? Voor een regulier salaris, kies ’tijdvaktabel’
  • Wilt u een tabel voor een standaardsituatie of herleidingssituatie? Voor een aantal werknemers gelden de standaardheffingspercentages niet. Voor hen geldt namelijk op grond van een internationale regeling (vaak een verdrag of verordening) een ander percentage in te houden loonbelasting/premie volksverzekeringen. In de meeste gevallen kies je echter voor standaardsituatie. 
  • Welke kleur tabel wilt u? De tabelkleur -wit of groen- kun je vinden op je loonstrookje
  • Voor welk tijdvak wilt u een tabel? Kies hier hoe je uitbetaald wordt en hoe je de tabel wilt zien. Per week, per vier weken of per maand bijvoorbeeld.
  • Wilt u de loonbelastingtabel in PDF of in Excel? Kies hier de optie die jij prettig vindt.
  • Nu kun je de tabel openen.
  • Eerst kijk je in de eerste kolom ’tabelloon’ en zoek je nieuwe brutoloon op.
  • Als we er vanuit gaan dat je loonheffingskorting toepast bij je hoofdbaan, kijk je daarna in de tabel ‘met loonheffingskorting’ en trek je dit bedrag af van het brutoloon.
  • Nu heb je je nieuwe nettoloon berekend. Let op: hier is geen rekening gehouden met andere kosten die je nog bij je werkgever betaalt of ontvangt, zoals pensioen of reiskosten. 

Minder werken: wat betekent het voor je toeslagen?

Mooi! Nu heb je berekend wat je overhoudt van je nieuwe salaris. Maar minder werken heeft niet alleen gevolgen voor je salaris, maar mogelijk ook voor je toeslagen. Bijvoorbeeld voor je kinderopvangtoeslag of je zorgtoeslag. Hoe minder je verdient, hoe meer toeslagen je waarschijnlijk ontvangt. Ook voor het berekenen van toeslagen heeft de Belastingdienst handige tools op de website. 

Vakantiedagen/ vakantietoeslag

Naast het salaris en heeft minder werken ook invloed op je vakantiedagen en vakantietoeslag. 
Vakantiedagen: het wettelijk aantal vakantiedagen is 4x het aantal uren dat je per week werkt. Je werkgever kan dit nog aanvullen met extra (bovenwettelijke) uren. Ga je minder werken, heb je dus minder vakantiedagen, maar in weken maakt het niks uit. Ik leg het je uit aan de hand van een voorbeeld. 
  • Werk je 28 uur per week, heb je 28×4 = 112 vakantie uren per jaar. Dit is 4 weken per jaar.
  • Werk je 24 uur per week, heb je 24×4 = 96 vakantie uren per jaar. Het zijn minder vakantie uren, maar je werkt ook minder. Je hebt nog steeds 4 weken vakantie per jaar.

Vakantietoeslag is meestal 8% van je brutoloon. Dus is je salaris lager, krijg je ook wat minder vakantietoeslag uitgekeerd. Goed om rekening mee te houden 🙂 

Gevolgen minder werken voor je pensioen

Als laatst moet je even opletten op je pensioen. Want als je minder werkt, bouw je ook minder pensioen op. Je kunt er over nadenken om wat extra geld opzij te zetten voor je pensioen, bijvoorbeeld door het investeren/opzij zetten van je jaarruimte. Maar ook kun je je uitgaven op zo’n manier verkleinen, dat je ook na je pensioen makkelijk rond kunt komen met minder inkomsten.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer inzicht in de financiële gevolgen van minder werken. 
Als je meer hiervan zou willen lezen of graag andere dingen zou willen weten, laat het vooral even weten in de reacties! Heb jij wel eens overwogen om minder te gaan werken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven