Extra aflossen op de hypotheek: looptijd verkorten of lagere maandlasten?
Als je hebt besloten extra af te lossen op je hypotheek, sta je voor de keuze looptijd verkorten of maandlasten verlagen. Wat is de juiste keuze? Beide opties hebben voor- en nadelen.
De looptijd van je hypotheek verkorten
Bij looptijdverkorting kies je voor een kortere looptijd van je hypotheek. Hierdoor ben je aan het eind van de rit eerder klaar met aflossen en rente betalen aan de bank. Een mooi vooruitzicht voor de toekomst.
Voordelen
- Je looptijd is korter, dus je bent eerder hypotheekvrij. Dit kan een goede keuze zijn wanneer je in de toekomst lagere lasten wilt hebben, bijvoorbeeld tijdens je pensioen.
- Over de gehele looptijd berekend betaal je minder rente aan de bank.
Nadelen
- Stel je bent nu een twintiger. Als je een annuÏteitenhypotheek hebt van 30 jaar, dan ben je als vijftiger hypotheekvrij. Met het verkorten van de looptijd kun je er een aantal maanden of misschien wel jaren af halen. Echter is het voor de meeste mensen juist nu een dure periode in het leven. Net een huis gekocht, reizen maken, misschien wel of geen kinderen? Vaak nemen juist later in het leven de lasten wat af en heb je het dan misschien minder hard nodig dan nu. Maar natuurlijk verschilt dit per persoon.
- De aflossing is nu nog niet meteen merkbaar. Een uitzondering hierop is als de verhouding tussen je hypotheeksom en woningwaarde verandert door de extra aflossing, waardoor je de risico-opslag eraf kunt laten halen.
- Je loopt hypotheekrenteaftrek mis, als je hier recht op had. Maar wat wil je liever: korting krijgen op je hypotheekrente of helemaal niets betalen?
Maandlasten verlagen
Voordelen
- Bij de keuze voor lagere maandlasten heb je meteen profijt van het aflossen van de hypotheek, want je betaalt nu maandelijks een lager bedrag aan hypotheeklasten.
- Er komt geld vrij wat je kunt inzetten om meer rendement te behalen, bijvoorbeeld door te gaan beleggen in ETF’s.
Nadelen
- Als je je hypotheek tegen een lage rente hebt vastgezet, voelt het netto verschil per maand misschien niet zo groot. Als je nog een hoog rentepercentage hebt, kan het meer schelen.
Al met al vinden wij het een prettig idee om de hypotheek iets eerder te kunnen aflossen. Natuurlijk zijn er andere manieren om het geld te investeren, maar het is ook een mentale kwestie. Door het aflossen voelt onze woning meer van onszelf en dit geeft een gevoel van vrijheid. Wij hebben de hypotheek niet heel erg lang vastgezet en gaan er vanuit dat aan het einde van onze rentevaste periode het rentepercentage hoger is dan nu. Daarom kiezen wij voor het verkorten van de looptijd, wanneer we extra aflossen.
Hopelijk heeft dit bericht je geholpen om bij je aflossing gemakkelijker een keuze te kunnen maken tussen looptijd verkorten en maandlasten verlagen. Als je extra wilt aflossen, doe dat dan wel alleen met geld dat je echt kunt missen. Als je geld eenmaal in de stenen zit is het lastiger om het er weer uit te halen. Geld dat je op korte termijn nodig hebt zou ik lekker op de bank laten staan.
Let op: ik ben geen financieel adviseur, dit is een artikel op basis van mijn visie. Mocht je twijfelen over wat bij jouw financiële situatie past, raad ik je aan om met een financieel adviseur om tafel te gaan.
Heb je uiteindelijk je hypotheek afgelost en de keuze gemaakt je looptijd te verkorten of lagere maandlasten? Lees dan ook meteen eens het artikel ‘hoe je meer geld overhoudt om te sparen in 2023’, om volgend jaar nóg sneller jouw financiële doelen te behalen.
Beste Tjissy, bedankt voor je interessante artikel over extra aflossen op de hypotheek. Ik weet hier zelf niet zoveel van, maar mijn vader is geïnteresseerd in verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd. Het verlagen van de maandlasten klinkt interessant omdat er dan geld vrijkomt wat in te zetten is om meer rendement te behalen. Ik stuur het artikel door naar mijn vader, ik denk dat hij hier zeker iets aan heeft!