Investeren in bitcoins

Investeren in Bitcoins – is het nog de moeite waard in 2021?

Investeren in Bitcoins kan al vele jaren en ik heb vaak gedacht: “ach, die tijd is al geweest, daar had ik eerder in moeten stappen.” Maar is dat wel echt zo? Of is het nog steeds de moeite waard om Bitcoins te kopen?

Wat is een Bitcoin?

De Bitcoin is een cryptovaluta, versleuteld geld. Het is niet tastbaar zoals onze euro’s, maar het is digitaal geld waar je in kunt handelen en wat je kunt gebruiken als betaalmiddel. Het bijzondere aan cryptovaluta is dat transacties plaatsvinden tussen partijen onderling, waardoor er geen tussenkomst van een bank nodig is. Hierdoor kunnen transacties veel sneller plaatsvinden, overal ter wereld.

De Bitcoin als betaalmiddel

Ik vraag mezelf altijd af waar je in Nederland met Bitcoins kunt betalen. Als ik namelijk afreken bij webshops, zie ik niet vaak staan dat je er kunt betalen met Bitcoins. Officieel is de Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel in Nederland, maar toch zijn er steeds meer winkels en webshops die Bitcoins accepteren. Bekende voorbeelden zijn Thuisbezorgd.nl, Bol.com en Zalando. Let op: je kunt niet altijd direct betalen met Bitcoins, dat verschilt per winkel of webshop. Bij Thuisbezorgd kun je wel direct betalen met je Bitcoins. Bij betaalmethoden kun je kiezen voor Bitcoins en je wordt dan doorgestuurd naar een Bitcoin betalingsprovider. Je krijgt een betaalverzoek en betaalt tegen de dan geldende koers. Bij veel andere webshops kun je niet direct met Bitcoins aankopen doen. Je kunt dan via diverse site of apps cadeau kaarten kopen en daar vervolgens producten mee kopen. Of je kunt een productlink doorgeven, waarbij je het bedrag vervolgens afrekent met je Bitcoins. Het is dus even kijken wat er mogelijk is. Naast de grote webshops zijn er ook steeds meer fysieke kleine winkels die Bitcoins accepteren. Een mooi overzicht hiervan is te vinden op coinmap.org

Hoe werkt het systeem achter cryptovaluta?

Een Bitcoin is eigenlijk niet meer dan een digitaal bestandje dat kan worden bewaard in een digitale portemonnee/wallet. Vanuit je digitale wallet kunnen Bitcoins naar anderen worden gestuurd en je kunt ook gemakkelijk Bitcoins ontvangen. Elke transactie wordt geregistreerd in de zogenoemde ‘blockchain’. De blockchain is een digitale database waar alle transacties worden opgeslagen. Van deze database worden talloze kopieën gemaakt. Een transactie staat dus niet opgeslagen op één plaats, maar kan op miljoenen plaatsen staan. Als dan een hacker een transactie probeert te wijzigen, zal het systeem opmerken dat dit niet overeenkomt met de transactie die op andere plaatsen is opgeslagen en zal dit niet accepteren. Achter deze digitale database zit een hele wiskundige technologie dat transacties versleutelt. Vandaar ook de naam ‘cryptocurrency’, versleutelde valuta. Dit maakt het hacken van het systeem zo goed als onmogelijk.

Blockchain Bitcoin

Waarom is er zoveel vraag naar Bitcoins?

Vraag jij je wel eens af hoe het kan dat de Bitcoin zo veel waard is geworden? Hieronder een paar redenen waarom het zo succesvol is.

1.  Idee van de toekomst

Veel mensen zien toekomst in cryptovaluta (de Bitcoin is het meest populair) en vinden het een prettig idee dat er geen banken aan dit betalingssysteem te pas komen. De laatste jaren levert geld op de bank ook niet veel meer op. De spaarrente wordt steeds lager en we moeten wel voor de diensten van de bank betalen. Denk eens aan die maandelijkse paar euro voor het houden van een rekening, of het geld dat je voor een storting moet betalen. Daarnaast moet je soms aardig wat dagen wachten voordat een transactie op een buitenlandse rekening staat. Met cryptovaluta zijn deze nadelen er niet.

Daarnaast kan deze versleutelde technologie in de toekomst misschien nog wel voor veel meer toepassingen worden gebruikt, zodat er minder menselijke controles hoeven plaats te vinden. Zo zouden blockchains ook kunnen worden gebruikt bij verkiezingen of het opslaan van vertrouwelijke documenten.

2. De koers van de Bitcoin is enorm gestegen

Daarnaast zien mensen de waarde van de Bitcoin al jaren stijgen en proberen op die manier een graantje mee te pikken van die winst. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in 2010 werd er als eerste transactie 2 pizza’s gekocht voor 10.000 bitcoins. In 2011 werd de Bitcoin €1 waard, in 2013 €1000 en in 2017 €20.000. In 2021 heeft de Bitcoin zelfs de waarde van 50.000 dollar aangetikt. Maar in al die jaren is de Bitcoin ook al een aantal keer flink in waarde gezakt. De waarde is niet te voorspellen, niemand weet eigenlijk welke kant het op gaat. Daarnaast reageert de markt ook op invloedrijke personen, zoals bij beleggen ook wel het geval is. Zo zegt Elon Musk regelmatig dat hij voorstander is van de digitale valuta. Op dat soort uitspraken reageert de koers vaak meteen. Kortom: bij het investeren in Bitcoins neem je veel risico, heb je mogelijk hoge winsten maar mogelijk ook grote verliezen.

3. De succesverhalen

Tenslotte zijn er natuurlijk de succesverhalen van mensen die vroeg zijn ingestapt, op een goed moment hebben verkocht en zelfs van de opbrengsten van de Bitcoin kunnen leven. Zo heb je misschien wel eens gehoord van een familie uit Nederland die vroeg is ingestapt en nu kan leven van de opbrengsten van de Bitcoins. Dat is natuurlijk een droom van velen, maar je moet hiervoor wel wat geluk hebben én op een goed moment verkopen. 

Investeren in Bitcoins

Investeren in Bitcoins

Als je je goed hebt ingelezen en hebt besloten te investeren in Bitcoins, heb je allereerst een wallet nodig. Dat is een digitale portemonnee. Er zijn verschillende soorten wallets. Ten eerste is er de hardware wallet, een soort USB stick waar je Bitcoins opgeslagen zijn. Ten tweede is er de software wallet, waarbij de Bitcoins zijn opgeslagen op een website of app op je telefoon. Als derde optie is er de paper wallet, een stuk papier waarop de sleutel staat waarmee je bij je Bitcoins kunt komen. Het kan prettig zijn deze informatie fysiek te kunnen bewaren. Als je eenmaal een wallet hebt, moet je je nog registreren op een cryptobeurs.

Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je de eerste Bitcoins aanschaffen. Het is daarbij wel belangrijk om aangekochte Bitcoins terug te halen naar je wallet. Verder werkt de handel in Bitcoins hetzelfde als de aandelenmarkt. De koers verandert dagelijks en je probeert natuurlijk op een goed moment te verkopen om zo veel mogelijk winst te maken.

Is investeren in Bitcoins in 2021 nog een goed idee? 

Als je investeert in Bitcoins of andere crypto valuta zijn de risico’s hoog. Je kunt enorme winst maken maar ook net zo goed een heleboel geld verliezen. Niemand weet welke kant het op gaat met de Bitcoins. Als je besluit te investeren in Bitcoins, doe dat dan alleen met geld dat je écht kunt missen. De succesverhalen zijn er en wie weet stijgt de digitale munt nog een heel stuk verder, maar wie weet knapt de ‘bubbel’ en blijft er niet veel van over. Het is en blijft een gok.

Wil je wel graag geld investeren maar niet bereid de gok te nemen? Denk dan ook eens aan andere vormen van investeren, zoals beleggen in Exchange Traded Funds, aandelen, goud of vastgoed.

Heb jij wel eens geïnvesteerd in Bitcoins of andere crypto valuta? Ik ben benieuwd, ik zou het leuk vinden als je het laat weten in de reacties!

Over Tjissy

Probeert altijd het meeste uit haar euro’s te halen en neemt je graag mee in haar reis naar financiële en persoonlijke vrijheid. Gek op buiten zijn, familie en vrienden, lekker eten maken én opeten.

De nieuwste artikelen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top