Investeren in Bitcoin – is het nog de moeite waard in 2021?

Investeren in Bitcoin kan al vele jaren en ik heb vaak gedacht: “ach, die tijd is al geweest, daar had ik eerder in moeten stappen.” Maar is dat wel echt zo? Of is het nog steeds de moeite waard om Bitcoins te kopen? Spoiler: ik ben inmiddels ingestapt.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta, versleuteld geld. Het is niet tastbaar zoals onze euro’s, maar het is digitaal geld waar je in kunt handelen en wat je kunt gebruiken als betaalmiddel of als investering. Het bijzondere aan cryptovaluta is dat transacties plaatsvinden tussen partijen onderling, waardoor er geen tussenkomst van een derde partij nodig is. Hierdoor kunnen transacties veel sneller plaatsvinden, overal ter wereld en zonder dat er ook maar een bank aan te pas komt.

Hoe werkt het systeem achter cryptovaluta?

Een Bitcoin is eigenlijk niet meer dan een digitaal bestandje dat kan worden bewaard in een digitale portemonnee/wallet. Vanuit je digitale wallet kunnen Bitcoins naar anderen worden gestuurd en je kunt ook gemakkelijk Bitcoins ontvangen. Elke transactie wordt geregistreerd in de zogenoemde ‘blockchain’. De blockchain is een digitale database waar alle transacties worden opgeslagen. Van deze database worden talloze kopieën gemaakt. Een transactie staat dus niet opgeslagen op één plaats, maar kan op miljoenen plaatsen staan. Als dan een hacker een transactie probeert te wijzigen, zal het systeem opmerken dat dit niet overeenkomt met de transactie die op andere plaatsen is opgeslagen en zal dit niet accepteren. Achter deze digitale database zit een hele wiskundige technologie dat transacties versleutelt. Vandaar ook de naam ‘cryptocurrency’, versleutelde valuta. Dit maakt het hacken van het systeem zo goed als onmogelijk. Meer over met welke gedachte Bitcoin is ontstaan en waar het een oplossing voor biedt, lees je in dit boek.

Let goed op: de blockchain zelf kan onmogelijk worden gehackt, maar de broker of exchange waar je handelt kan wel worden gehackt. Daarom is het handig om je Bitcoins niet te lang op een exchange te laten staan, maar over te zetten naar je walllet. 

Bitcoin als betaalmiddel

Als je gaat winkelen zie je waarschijnlijk nog niet zo veel plaatsen waar je met Bitcoin kunt betalen. Dat kan kloppen, want officieel is de Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel in Nederland. Toch zijn er steeds meer winkels en webshops die Bitcoin accepteren. Bekende voorbeelden zijn Thuisbezorgd.nl, Bol.com en Zalando. Let op: je kunt niet altijd direct betalen met Bitcoin, dat verschilt per winkel of webshop. Bij Thuisbezorgd kun je wel direct betalen met je Bitcoin en wordt je doorgestuurd naar een Bitcoin betalingsprovider. Je krijgt een betaalverzoek en betaalt tegen de dan geldende koers. Bij veel andere webshops kun je niet direct met Bitcoin aankopen doen. Je kunt dan via diverse sites of apps cadeaukaarten kopen en daar vervolgens producten mee kopen. Of je kunt een productlink doorgeven, waarbij je het bedrag vervolgens afrekent met Bitcoin. Het betalen met Bitcoin kan dus even puzzelen zijn. Naast de grote webshops zijn er ook steeds meer fysieke kleine winkels die Bitcoin accepteren. Een mooi overzicht hiervan is te vinden op coinmap.org.

Toch kun je je afvragen of je wel met Bitcoin wilt betalen. Bitcoin heeft namelijk de potentie om flink in waarde te stijgen en wordt daarom meer en meer gezien als een asset of store of value: een opslag van waarde die alleen maar meer waard wordt.  

Blockchain Bitcoin

Waarom is er zoveel vraag naar Bitcoin?

Vraag jij je wel eens af hoe het kan dat de Bitcoin zo veel waard is geworden? Hieronder een paar redenen waarom het zo succesvol is.

1.  Geen tussenkomst van een derde partij

Veel mensen vinden het een prettig idee dat er geen banken aan dit betalingssysteem te pas komen. De laatste jaren levert geld op de bank nauwelijks nog wat op. De spaarrente wordt steeds lager en we moeten wel voor de diensten van de bank betalen. Denk eens aan die maandelijkse paar euro voor het houden van een rekening, of het geld dat je voor een storting moet betalen. Daarnaast moet je soms een aantal dagen wachten voordat een transactie op een buitenlandse rekening staat.

Deze nadelen, plus het feit dat alles steeds duurder wordt als gevolg van inflatie, maakt dat het geld op onze spaarrekening steeds minder waard wordt. Mensen zijn daarom op zoek naar manieren waarop hun geld juist meer waard wordt. 

2. Idee van de toekomst

Daarnaast kan de versleutelde technologie in de toekomst waarschijnlijk voor veel meer toepassingen worden gebruikt, zodat er minder menselijke controles hoeven plaats te vinden. Zo zou een blockchain ook kunnen worden gebruikt bij verkiezingen of het opslaan van vertrouwelijke documenten.

3. Bitcoin als investering/ store of value

Kun je je voorstellen dat er in 2010 als eerste transactie 2 pizza’s werden gekocht voor 10.000 Bitcoin? In 2011 werd Bitcoin €1 waard, in 2013 €1000 en in 2017 €20.000. In 2021 heeft de Bitcoin al de waarde van 50.000 dollar bereikt en heeft nog enorm veel potentie om te stijgen.

Dit komt omdat Bitcoin uitputtelijk is en schaars gaat worden. Er is vastgelegd dat er maar  21 miljoen Bitcoins zullen worden gemined, waarvan we op het moment van schrijven rond de 18 miljoen zitten. En die schaarsheid in combinatie met een hoge vraag maakt dat Bitcoin in waarde zal stijgen.

Daarnaast zien we dat de koers van Bitcoin steeds stabieler wordt. Natuurlijk is de crypto currency markt ontzettend beweeglijk als je het vergelijkt met de aandelenmarkt, maar bij Bitcoin is duidelijk te zien dat de munt steeds volwassener wordt. Natuurlijk zijn er regelmatig dips, maar je ziet dat de dalen steeds minder diep worden. Dit komt omdat steeds meer mensen Bitcoin voor de lange termijn kopen en vasthouden in hun wallet, in de Bitcoin wereld HODL’en genoemd. Ook zetten steeds meer grote partijen Bitcoin op hun balans. Dit maakt dat er steeds minder Bitcoins op de exchange staan, waardoor het aanbod minder wordt en de prijs hoger.

Let wel goed op dat de cryptomarkt ontzettend beweeglijk is en dat dips van 20-80% niet ongebruikelijk zijn. Als je hier niet lekker van kunt slapen, zou ik er niet in stappen. Beleg alleen met geld dat je écht kunt missen. Zie meer hierover in de disclaimer aan het einde van dit artikel.

4. De succesverhalen/ FOMO

Ook kunnen de succesverhalen en de bijbehorende FOMO (Fear Of Missing Out) reden zijn om in te stappen in Bitcoin. Mensen willen de boot niet missen, beginnen zich erin te verdiepen en stappen dan in.

Ken je bijvoorbeeld de Bitcoin Family uit Nederland die van hun Bitcoins leeft? Zij hebben hun huis en spullen verkocht, zijn all-in gegaan en kunnen nu van de opbrengsten van hun Bitcoins leven. Ook een aanrader om hen te volgen op Youtube en Instagram trouwens 🙂 Hoewel ik niet denk dat de munt nog zo vaak over de kop gaat als de afgelopen 10 jaar, denk ik dat het zeker nog niet te laat is om in te stappen en dat Bitcoin nog een enorme potentie heeft. 

Investeren in Bitcoins

Investeren in Bitcoin

Als je je goed hebt ingelezen en hebt besloten te investeren in Bitcoin, heb je allereerst een wallet nodig. Dat is een digitale portemonnee. Er zijn verschillende soorten wallets. Ten eerste is er de hardware wallet, een soort USB stick waar je Bitcoins opgeslagen zijn. Ten tweede is er de software wallet, waarbij de Bitcoins zijn opgeslagen op een website of app op je telefoon. Als derde optie is er de paper wallet, een stuk papier waarop de sleutel staat waarmee je bij je Bitcoins kunt komen. Het kan prettig zijn deze informatie fysiek te kunnen bewaren, maar is natuurlijk wel kwetsbaar als je brand- of waterschade hebt. Als je eenmaal een wallet hebt, moet je je nog registreren bij een broker of een exchange. 

Ik handel zelf bij deze partij. Dit bevalt me heel goed om de volgende redenen:

 • Het is een grote Nederlandse partij die onder toezicht staat van de AFM (Autoriteit Financiële Markten)
 • Ze staan bekend om hun goede veiligheid en biedt tweetrapsverificatie aan via de Authenticator app op je mobiel
 • Ze hebben een heel helder en overzichtelijk platform
 • Je kunt handelen met euro’s
 • Ze hebben lage transactiekosten (0.25% per order)
 • Je kunt geld binnenboeken via Ideal en hebt dus geen PayPal account of creditcard nodig

Tip! Wil je nu ook starten met het investeren in Bitcoin bij Bitvavo? Via deze link betaal je over de eerste €1000 geen transactiekosten.

Is investeren in Bitcoin in 2021 nog een goed idee? 

Ik heb mezelf goed in crypto’s verdiept en ben van mening dat Bitcoin en crypto in het algemeen nog maar aan het begin staat van wat nog gaat komen. Ik denk dat Bitcoin nog een enorme potentie heeft en steeds belangrijker wordt als ‘store of value’, als een soort digitaal goud. Het is ook niet voor niks dat grote bedrijven na jarenlang sceptisch over Bitcoin te zijn, steeds vaker Bitcoins aankopen om op hun balans te zetten. Ik ben wel van mening dat je alleen moet investeren in dingen die je begrijpt en dat als je eerst in jezelf investeert, dat zich dubbel en dwars terugverdient.

Daarom heb ik zelf deze cursus van Madelon Vos gevolgd (lees hier de volledige review). Madelon biedt een gratis basiscursus aan, maar ook de uitgebreidere cursus is zeker aan te raden. Hierdoor kan ik nu grafieken en candles lezen, heb ik geleerd patronen te analyseren en ken ik nu de belangrijkste indicatoren om op te traden. Hierdoor heb ik goed voorbereid mijn eerste transacties kunnen doen.  

Disclaimer: Ik wil je nogmaals waarschuwen dat investeren in Bitcoin of andere crypto valuta risico’s met zich meebrengt. Je kunt enorme winsten maken maar kunt ook veel geld verliezen. Nogmaals: als je besluit te investeren in Bitcoin, doe dat dan alleen met geld dat je écht kunt missen. Dit artikel is geen financieel advies en heb ik puur en alleen geschreven op basis van mijn eigen visie. 

Wil je wel graag geld investeren maar wil je wat minder risico nemen? Denk dan ook eens aan andere vormen van investeren, zoals beleggen in Exchange Traded Funds, aandelen, goud of vastgoed. Een spreiding van je portefeuille is altijd goed. Veel succes met waar je ook voor kiest en ondertussen blijf ik HODL’en 😉 

Heb jij al geïnvesteerd in Bitcoin of andere cryptovaluta (altcoins)? Waar zou je nog meer over willen weten? Ik ben benieuwd, ik zou het leuk vinden als je het laat weten in de reacties!

Tip! Lees ook eens dit artikel over staking. 

9 gedachten over “Investeren in Bitcoin – is het nog de moeite waard in 2021?”

 1. wiat Karpia – portal dla karpiarzy [url=https://swiatkarpia.com/users/arabellacook96]wiat Karpia – portal dla karpiarzy>>>[/url]

 2. [url=https://www.etsy.com/shop/Fayniykit/] like a wedding post stamp card wrap paper printable invitation, High resolution sunflowers brushes & wreaths crystal clear premium illustrations, pack perfect for fabric scrapbooking decoration crafting patterns[/url]

 3. [url=http://pint77.com/polymer-clay-stamps.html]Custom Cookie Cutters Embossing, Custom Logo, Dog/Cat/Pet face, Halloween, Boho, Botanical, Numbers Letters Stamps[/url][/url]

 4. [url=https://www.etsy.com/shop/Fayniykit/]Crab, Shell, Penguin, Pit Bull, Frog Wild Animal Heads, Faces SVG Clipart, Tiger, Crocodile, Elephant, Giraffe, Monkey, Zebra, Lion, Hippo, Zoo Animal Faces Svg, Wild Animal Faces Clipart Set, lion, tiger, animal faces, wolf, African Animal Faces Clipart[/url]

 5. У этой категории игроков в голове не укладывается, что лучшие ставки на спорт не всегда срабатывают. Отчего-то неуспешные или несостоявшиеся беттеры не могут поверить, что классные спортсмены тоже имеют право на провал и не могут каждый раз выдавать идеальный результат.
  Например, мы анализируем матч в чемпионате Испании. У выбранной нами команды для ставок отлично подошли все критерии, но вот через пару дней предстоит игра в какой-нибудь лиге (игра в любой лиге всегда приоритетнее игры в чемпионате). Такой матч лучше не отрабатывать по этой стратегии ставок, так как наш фаворит будет экономить силы своей основы, и не будет громить соперника до конца. Ему достаточно будет выиграть с небольшим перевесом.
  Есть много подходов к пари. Среди них существуют проверенные стратегии. С их помощью гораздо легче выигрывать. Эти стратегии помогут зарабатывать стабильно.
  Ставки на киберспорт Трансляция Матч центр Бонусы за регистрацию Бонусы игровые.
  Оффшорные БК работают в РФ нелегально, они не подчиняются законам. Им все равно на идентификацию клиентов в момент регистрации, но при выигрыше, забрать деньги без предоставления документов, им не удастся.

  БК Зенит – регистрация. Как зарегистрироваться на официальном сайте Zenit, промокоды и бонусы при регистрации
  Догон.
  Работа в ставках.
  После этого вы можете начинать использовать лучшие приложения для ставок и заключать пари без каким-либо проблем.
  Теперь нужно определить какой средний индивидуальный тотал первой команды (фаворита) в первой четверти дает букмекер.
  Приложение под iOS: ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven