Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar geluk. Maar hoe wordt je nu gelukkig? Worden we gelukkig door bovenaan de carrière ladder te komen? Worden we gelukkiger als we meer geld verdienen? Of als we minimalistisch leven? Japanners hebben het antwoord gevonden: Ikigai.
Wat is Ikigai?
Ikigai is een Japans concept en is de reden waarom je bestaat. De reden dat je ’s ochtends opstaat. Er zijn vier punten waar je aan moet voldoen om je Ikigai te vinden. Het heeft allemaal te maken met het Ikigai model hieronder.
Volgens Ikigai zijn de dingen die we in ons leven doen in vier punten te verdelen:
- De dingen waar we van houden.
- Wat de wereld nodig heeft
- Waar we voor worden betaald
- Waar we goed in zijn
1. De dingen waar we van houden
Als je ergens van houdt, dan weet je dat vaak gewoon. Je voelt dat je houdt van dansen, wandelen, koken of uitgaan. Het is het gevoel van binnen dat je ergens gelukkig van wordt en dat je de tijd zomaar vergeet. Het is iets waar je niet verveeld van raakt. Of iets wat je na jaren toch weer altijd oppakt. Zo houd ik bijvoorbeeld van buiten zijn en koken en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Dit doe ik zonder dat het ook maar enkele moeite kost. Ik weet zeker dat jij zo ook een paar dingen bij jezelf kunt opnoemen.
2. Wat de wereld nodig heeft
Dit is lastiger, want wat heeft de wereld precies nodig? Vroeger was dit makkelijker en had iedereen zo zijn rol in de maatschappij. Iedereen zijn taak diende een doel. Je was bijvoorbeeld bakker, slager, tandarts, zakenman of notaris. Tegenwoordig bestaan er veel meer soorten banen, waarbij het bij sommige banen waarschijnlijk niet eens op zou vallen als die functie niet meer zou bestaan. Tóch is dit onderdeel -iets doen wat de wereld nodig heeft en het gevoel dat je iets kunt bijdragen- nodig om je Ikigai te vinden. Als dit lastig is om te bedenken, kun je het ook dichter bij huis zoeken. Wat zijn de behoeften van de mensen om je heen en hoe kun je hier aan bijdragen?
3. Waar we voor worden betaald
Dit is voor de meesten van ons niet zo lastig. Voor de meeste banen worden wij gewoon betaald. We ruilen onze tijd in voor geld en krijgen aan het einde van de maand ons salaris. Maar waar zou je graag voor willen worden betaald? Of wat zou je doen als je niet in je huidige functie zat?
4. Waar we goed in zijn
Het laatste punt om je Ikigai te vinden is te doen waar we goed in zijn. Maar hoe weet je waar je goed in bent? Waarvoor komen mensen naar je toe voor hulp? Naarmate je meer ervaring in iets opdoet, wordt je er vaak vanzelf goed in. Je hoeft niet altijd met een bepaald ’talent’ te zijn geboren, veel vaardigheden zijn gewoon te ontwikkelen. Als je maar bereid bent ergens tijd en moeite in te steken. Neem bijvoorbeeld het schrijven van blogs. Eerst kan het moeilijk zijn artikelen te schrijven, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je afgaat.
Het Ikigai model – de 4 onderdelen gecombineerd
Met de vier onderdelen van het Ikigai model zijn deze combinaties te maken:
Passie. Als je ergens heel goed in bent en je houdt er ook van om dit te doen, dan heet dit passie. Maar helaas kun je je passie niet echt beoefenen als je er niet voor wordt betaald. Hoewel geld niet het belangrijkste is in het leven, zal er toch enige vorm van inkomen moeten zijn zodat jij je eten en een dak boven je hoofd kunt betalen. Als je nog niet aan je passie verdient, kun je misschien manieren verzinnen om betaald te krijgen voor wat je doet, of kun je meer aan marketing doen om jezelf te promoten.
Missie. Als je doet waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft, spreken we van een missie. Je hebt een bepaald doel -bijvoorbeeld een duurzamere wereld- en probeert dat op mensen over te brengen. Bijvoorbeeld door het starten van een blog. Maar als je er niet goed genoeg in bent en je krijgt er niet voor betaald, dan is dit (nog) niet je Ikigai.
Beroep. Als je doet waar je voor betaald krijgt en waar je goed in bent of wordt, spreken we van een beroep. Dat is wat de meesten van ons doen. Een 9 tot 5 baan die de rekeningen betaalt, maar die niet iedereen voldoende voldoening en geluk brengt, maar er moet toch brood op de plank komen. Want maakt jouw kantoorwerk het verschil en is het iets wat de wereld echt nodig heeft? En heb je echt passie voor wat je doet? Als dit wel zo is, top! Zo niet, dan kun je kijken waar je wel van houdt en wat de wereld nodig heeft, om je Ikigai te vinden.
Roeping. De laatste Ikigai combinatie is een roeping. Je doet iets waar de wereld baat bij heeft en waar je ook prima voor krijgt betaald, bijvoorbeeld als leraar. Voor sommige mensen houdt het hierbij op. Maar als je hier ook goed in bent en van je werk houdt, dan is het je Ikigai.
Je Ikigai vinden
Dus hoe kun je uiteindelijk jouw Ikigai vinden? Je moet dus kijken wat de wereld nodig heeft, waar je voor krijgt betaald, waar je goed in bent/wordt en waar je van houdt. Zolang je één van die dingen niet hebt, zul je (volgens dit Japanse concept) altijd het gevoel houden dat er iets ontbreekt. Maar Ikigai is geen einddoel, het is iets wat je beetje bij beetje kunt ontdekken. Want wat zou het mooi zijn als we allemaal vandaag al ons Ikigai konden vinden. Maar het hele punt van dit model is dat jij meer inzicht krijgt in waar je staat en waar je aan zou kunnen werken om meer geluk, meer voldoening te vinden. Schrijf eens alle vier punten op en kijk of er iets tussen zit wat in alle vier gebieden voorkomt. En als je dit dan gevonden hebt, hoeft dit ook niet voor het hele leven te zijn. Je Ikigai kan veranderen.
Ben jij al bekend met Ikigai?
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met Ikigai was tijdens een gastspreker sessie op het werk. En het toffe vind ik dat je in het schema hierboven heel makkelijk kunt zien waar jij staat en waar je aan kunt werken om gelukkiger te worden. Soms denk ik ook wel eens: wat is de reden dat ik opsta in de ochtend, wat drijft mij nou echt en waar word ik het meest gelukkig van? Het is in ieder geval niet simpel. Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar ons Ikigai, onze reden van bestaan, en voor iedereen is dit anders. Wat is jouw verhaal? Ik ben heel benieuwd en zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat in de reacties hieronder.
Aanrader! Kijk ook eens naar dit boek als je meer over Ikigai wilt lezen.
Inspirend om te lezen!
Dit kende ik nog niet. Inspirend hoor
Hoi Annemarie,
Dankjewel! Tot voor kort had ik er inderdaad ook nog nooit van gehoord, maar er zit zeker wat in 🙂