Hypotheekkosten tijdens de nieuwbouw

Eind 2018 hebben we ons ingeschreven (en gelukkig uitgeloot!) voor een projectmatig nieuwbouwproject. Bij de hypotheekaanvraag legde onze hypotheekadviseur hoe het zat met de hypotheekkosten tijdens de nieuwbouw. Maar toen de woning eenmaal werd gebouwd, snapte ik pas écht hoe het in elkaar zat.

Koop- en aanneemovereenkomst

Bij (projectmatige) nieuwbouw sluit je twee verschillende overeenkomsten, een koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. Bij de koopovereenkomst wordt alleen nog het stuk grond geleverd. De aanneemovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en de aannemer, waarin afspraken worden gemaakt over bouwtermijnen, betaling van deze termijnen, werkbare dagen en nog vele andere bepalingen.

Termijnen

De betaling voor de aanneemsom van een nieuwbouwwoning gebeurt vaak in termijnen. Elke keer wanneer de woning een stukje verder af is, krijg je weer een factuur waarin je een percentage van de totale aanneemsom betaalt. Bij ons zag dit er zo uit:

  • 2% zodra er met de bouw van de woning een aanvang is gemaakt
  • 20% na het gereedkomen van de ruwe begane grond vloer
  • 7,5% na het gereedkomen van de ruwe eerste verdiepingsvloer
  • 7,5% na het gereedkomen van de ruwe tweede verdiepingsvloer
  • 10% nadat de ruwbouw gevels van de begane grond af zijn
  • 5% nadat de ruwbouw gevels van de verdiepingsvloeren af zijn
  • 14% na het waterdicht maken van het dak van de woning
  • 10% na het aanbrengen van de dekvloeren
  • 14% na het gereedkomen van het stuk-, spuit- en tegelwerk
  • 10% bij oplevering van de woning, te voldoen vóór oplevering van de woning

Je kunt bij je hypotheekaanvraag een bouwdepot afsluiten waaruit je deze termijnen kunt betalen. Of misschien kun je het (deels) uit eigen middelen betalen.
Hypotheekkosten nieuwbouw

Wanneer begin je hypotheekkosten betalen voor je nieuwbouw woning?

Als je een hypotheek afsluit voor een woning waarvan de bouw nog niet is begonnen, betaal je nog niet meteen maandelijkse lasten voor je hypotheek. Dat begint pas wanneer er wordt gestart met de bouw. Vanaf de start bouw betaal je wel meteen aflossing over de hele hypotheeksom, maar alleen rente over het gedeelte dat je al hebt betaald.

Voorbeeld:
Stel de grond kost €100.000 en de aanneemsom is €175.000 en je hebt een volledige hypotheek, dan betaal je wel aflossing voor €275.000, maar bij de aanvang bouw heb je alleen nog maar de grond dus betaal je alleen rente over €100.000. Je betaalt de volledige rente wel vooruit, maar krijgt de rente over het bedrag dat nog in je bouwdepot staat, terug van de bank. Dit heet ‘creditrente’. Het rentepercentage dat je terugkrijgt is vaak even hoog als het rentepercentage dat je betaalt. Creditrente hoef je niet apart aan te vragen, wij ontvingen de creditrente enkele dagen na de eerste afschrijving van de hypotheeklasten. Naarmate de bouw vordert, betaal je steeds meer termijnen, zoals bijvoorbeeld in het schema hierboven. De creditrente wordt steeds minder, totdat je de volledige aanneemsom betaald hebt. En nu maar genieten van je nieuwe woning!

Let ook op de risico-opslag!

Soms sluit je een relatief hoge hypotheek af ten opzichte van de woningwaarde. De banken rekenen dan vaak een risico-opslag. Dit is een extra percentage dat je bovenop het afgesproken rentepercentage betaalt voor het risico dat de bank neemt dat jij je woning niet kunt afbetalen. Vooral in deze tijd is de woning wanneer deze af is, vaak al meer waard geworden. De risico-opslag kan er dan misschien wel af. Dit levert je direct voordeel op in je maandelijkse lasten. Wil je weten hoe je de risico-opslag kunt laten verwijderen? Lees dan ook even dit artikel.

Hopelijk heb je nu wat meer duidelijkheid over de hypotheekkosten tijdens de nieuwbouw. Heb je nog andere suggesties of lees je graag meer artikelen over hypotheek of een ander onderwerp, laat het weten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven