Hoe word je rijk? Lees hier het 4-stappenplan!

Hoe word je rijk? Misschien is dit een vraag die je jezelf al eens hebt gesteld. Oké, ik heb hier helaas geen oplossing om snel rijk te worden, maar wél manieren om je misschien rijker te laten voelen en daarnaast goed met je geld om te gaan en je geld voor je te laten werken. Rijkdom heeft deels met geld te maken en met schulden voel je je zeker niet rijk, maar wat rijkdom is, is voor iedereen verschillend. Lees snel verder. 

Rijk worden door tevreden te zijn

Als allereerst wil ik graag zeggen dat rijkdom absoluut niet in de hoogte van je spaarsaldo of in materiele spullen hoeft te zitten. Minimalisme kan helpen om hier anders naar te kijken.

Als je leert tevreden te zijn met wat je hebt, is alles daarbovenop luxe. Voor mij heeft een meer minimalistische levensstijl daar enorm bij geholpen. Want als je niet zoveel geld uitgeeft aan spullen, heb je de lasten er ook niet van. Ik merkte dat ik me door het hebben van minder spullen juist vrijer voelde. Wat je niet koopt kost geen geld, heeft geen onderhoud nodig en hoeft niet te worden schoongemaakt. Omdat ik heb weggedaan waar ik niet echt blij van wordt, heb ik alleen nog de spullen over waar ik blij van wordt en weinig spullen waarbij ik denk: moah. Het heeft me daarnaast geleerd meer te genieten van de kleine dingen, veel meer dan dat ik een aantal jaar geleden deed.

Ga eerst eens na: wat betekent rijkdom voor jou? Is dit veel geld op de bank hebben te staan of veel spullen of een dure auto te hebben? Of is het die ene reis te kunnen maken? Of is het veel tijd hebben om te spenderen met vrienden en familie? Rijkdom hoeft helemaal niet in materiele zaken te zitten en kan voor iedereen verschillen.

Rijk worden door je geldzaken op orde te krijgen

Wat ik wel weet, is dat een tekort aan geld je in ieder geval niet rijk laat voelen. Daarom hier toch wat tips om meer geld over te houden en geld voor je te laten werken. 

1. Je geldzaken in kaart brengen

Het begint allemaal bij inzicht krijgen in je geldzaken. Breng in kaart wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat, bijvoorbeeld in Excel of in een kasboekje. Kijk daarnaast of je nog openstaande rekeningen en schulden hebt en betaal deze zoveel mogelijk af. Je komt alleen vooruit als je je eigen financiële situatie op orde hebt. Lees in dit artikel hoe je meer grip krijgt op je financiële situatie, met bijbehorende tips! 

2. Meer inkomsten dan uitgaven hebben

Misschien is dit een open deur, maar zorg dat je meer geld binnenkrijgt dan dat je uitgeeft. Dit kan door je inkomsten te verhogen of je uitgaven te verlagen door slim te besparen op bijvoorbeeld boodschappen of vaste lasten. Je wilt namelijk wel graag in de groene cijfers uitkomen zodat je bij stap 4 je geld voor je kunt laten werken.

3. Passief inkomen genereren

Bij passief inkomen bestaat het beeld dat je rustig kunt afwachten totdat het geld je rekening binnenstroomt. Het tegendeel is vaak waar! Passief inkomen krijg je uit zaken waar je eerst geld of tijd in hebt geïnvesteerd en waar je vervolgens de vruchten van kunt plukken. Een aantal voorbeelden van passief inkomen:

  • Een website bouwen en inkomsten genereren uit affiliate marketing.  Bij affiliate marketing krijg je commissie voor een product dat iemand via een link op jouw website koopt
  • Rente op je spaarrekening
  • Dividend op je aandelen
  • Huur dat je uit vastgoed ontvangt

4. Maak een plan om je geld voor jou te laten werken

Oké, nu je geld overhoudt onderaan de streep en misschien zelfs wat extra passief inkomen hebt gegenereerd, kun je een plan maken om dingen met dit geld te doen die jou geld laten besparen. Zo laat je het geld voor jou werken in plaats van andersom, en wat is nou mooier dan dat? 😉

  • Los extra af op je hypotheek (lees hier wel alles waar je rekening mee moet houden)
  • Investeer in duurzame opties
  • Bouw vermogen op, bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Dit levert meer op dan het geld op de bank.

Bonustip: mindset is alles

“Mindset is what separates de best from the rest”

Mindset is what separates the best from the rest, zeggen ze wel eens. En ik denk dat het absoluut klopt en dat mindset de basis is van alles. Want veranderingen die je vooruithelpen, vergen nu eenmaal tijd, discipline en doorzettingsvermogen. 

En dat doorzettingsvermogen is nu juist waar het vaak misgaat, terwijl succes misschien wel om de hoek ligt. Meer hierover kun je lezen in het boek Think and grow rich. Dit boek legt perfect uit dat succes valt en staat met de juiste mindset. Want er zijn heel veel mensen met goede ideeën, maar alleen degenen met een vastomlijnd doel, een brandend verlangen en doorzettingsvermogen komen er.

Het belang van een juiste mindset en doorzettingsvermogen geldt voor ondernemers, maar net zo goed voor iedereen met andere (financiële) doelen in het leven. Je kunt wel een week of maand goed hebben bespaard, maar als je het geld de volgende keer dubbel uitgeeft, schiet het niet echt op. Net zo min als wanneer je flink hebt geminimaliseerd in je kledingkast maar vervolgens de hele kast weer vol hebt met items. 

Wat rijk zijn voor mij betekent

Voor mij is rijk worden geen einddoel. Ik hecht niet zoveel waarde aan spullen, maar ben vooral op zoek naar meer vrijheid om mijn leven precies zo in te delen als ik graag wil. Ik zie geld als middel om deze vrijheid te kunnen bereiken en vind het superleuk om hier mee bezig te zijn! Daarnaast kan ik enorm genieten van kleine dingen en voel ik me al rijk als ik een mooie wandeling maak in het zonnetje, leuke momenten beleef met vrienden en familie en aan het genieten ben van lekker eten.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips gehad! Wat betekent rijk zijn voor jou en heb je nog meer tips? Deel ze vooral in de reacties hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven