Hoe kun je je vermogen beschermen bij een financiële crisis?

Hoe kun je je vermogen beschermen bij een financiële crisis?

Hoe kun je je vermogen beschermen bij een financiële crisis? Het lijkt misschien nog lang te duren en wellicht duurt het nog wel een aantal jaar, maar helaas gaan we economisch niet de goede kant op. Lees snel verder hoe het zover heeft kunnen komen en wat je eraan kunt doen.

De geldprinter staat aan

Zowel door de Federal Reserve in de VS als de Europese Centrale Bank wordt er momenteel enorm veel geld bijgeprint. Dat doen ze al jaren, maar sinds de coronacrisis enorm veel meer. Momenteel wordt er natuurlijk veel staatssteun gegeven door overheden aan bedrijven die zwaar onder de coronacrisis te lijden hebben. De schulden die door deze Europese landen worden gemaakt, worden opgekocht door de Europese Centrale Bank (ECB). Als er meer geld in omloop komt, heeft dit inflatie tot gevolg: ons geld wordt minder waard. Of tenminste, een euro is nog steeds een euro, maar wij kunnen met deze euro minder kopen. Onze koopkracht gaat er dus op achteruit en dat is merkbaar in onze portemonnee. Let maar eens op: je ziet de prijzen overal stijgen. In de bouwmarkt, in de supermarkt, bij het plaatselijke bouwbedrijf en in de huizenprijzen. Je loonsverhoging kan momenteel de inflatie bijna niet bijhouden.

Ook levert dit een gevaar op voor het geld dat je momenteel op de bank hebt staan. Stel je hebt €10.000 euro spaargeld: als er 2% inflatie is, is je geld volgend jaar nog maar €9800 waard. En dan hebben we het nog niet eens over de dreigende negatieve rente. Deze wordt momenteel bij de meeste banken vanaf €100.000 spaargeld geheven. Wat mij betreft de hoogste tijd om goed na te denken wat je met je spaargeld of je vermogen wilt gaan doen. Zeker als je dit geld op korte termijn niet nodig hebt. Let op: dit is geen financieel advies maar puur een artikel op basis van mijn persoonlijke visie.

Streef altijd naar meer dan 2% rendement

Het ECB heeft als één van hun doelen prijsstabiliteit. Voor de ECB betekent dat een jaarlijkse inflatie van 2%. Een inflatie van 2% zou economische groei stimuleren, omdat je dan weet dat je geld volgend jaar minder waard is, waardoor je nu je geld gaat uitgeven. Dat is de gedachte die erachter zit. Vroeger hadden we natuurlijk een spaarrente van een paar procent die de inflatie bij kon houden, maar dat is nu niet meer voor te stellen. Daarom moeten we zoeken naar manieren waarop we meer dan 2% rendement per jaar kunnen maken, met geld dat je kunt missen natuurlijk. Geld dat je niet kunt missen zou ik lekker op de bank laten staan. Bovendien is je geld tot €100.000 beschermd vanwege het depositogarantiestelsel. Maar wat hebben we dan voor opties om ons spaargeld of vermogen te beschermen? En hoeveel risico’s brengen deze opties met zich mee? We bekijken aandelen, crypto, goud/zilver en vastgoed. 

Investeren in aandelen/ETF’s

Een mooie optie is het investeren in aandelen of ETF’s. Bij aandelen moet je een goede analyse doen. Hoe staat het bedrijf er financieel voor en wat zijn de verwachtingen? Vervolgens kun je een gespreide portefeuille opbouwen met verschillende aandelen. Je hebt altijd de hardlopers en de aandelen die het wat minder doen. Zo hoop je gemiddeld een mooi rendement te behalen.

Een meer passieve vorm van beleggen is het beleggen in ETF’s. Hier is het ‘mandje’ met aandelen al voor je samengesteld. Je kunt beleggen in een index, bijvoorbeeld de AEX index in Nederland of de S&P 500 in de Verenigde Staten, maar je kunt ook ETF’s kopen die alleen aandelen in een bepaalde categorie hebben. Omdat je bij ETF’s goed gespreid zit, heb je waarschijnlijk geen hoge rendementen in een half jaar tijd zoals bij een los aandeel wel mogelijk is, maar een gemiddeld rendement van 5-8% per jaar is zeker mogelijk. Dat levert dus veel meer op dan als je je geld op de spaarrekening zou laten staan. Er zijn natuurlijk ook economisch mindere jaren, dus het hierboven genoemde rendement is echt een gemiddelde, je kunt dus ook een paar jaar in de min staan. Maar verder is deze manier van beleggen niet erg spannend, en ook is het heel passief. ‘Buy and hold’ is hier een mooie strategie: je doet bijvoorbeeld maandelijks aankopen, waar je verder niet teveel naar omkijkt. Zo kan jouw vermogen rustig groeien.

ETF's

Investeren in crypto currency

Investeren in crypto currency is een mooie manier van investeren in een markt die steeds meer volwassen wordt. Maar let op: als je al dacht dat aandelen erg beweeglijk waren, dan is crypto dat nog veel meer. Correcties van meer dan 50% zijn geen uitzondering. Daarnaast is de ene cryptomunt nog beweeglijker dan de andere. De Bitcoin is het meest stabiel van de crypto’s (op stablecoins na dan) 🙂 en vaak volgen andere coins de richting van Bitcoin. Gaat Bitcoin naar beneden, volgen de altcoins vaak ook. Dus het aanbrengen van crypto’s in je portefeuille is zeker een mooie aanvulling, maar zorg dat je niet alleen maar in crypto’s investeert, want daar zitten grote risico’s aan. Spreiding is altijd het beste. 

Investeren in goud/zilver

Investeren in (fysiek) goud is altijd een veilige haven gebleken in tijden van economische crisis. Het wordt ook wel een ‘inflation hedge’ genoemd. Als er veel inflatie is, ‘vluchten’ veel mensen naar goud. Maar met de komst van Bitcoin, wat ook wel het digitale goud wordt genoemd, wordt het nog even afwachten of de goudbezitters hier allemaal in blijven zitten of dat deze positie gedeeld moet worden met Bitcoin. Let op: ook goud is echt een lange termijn investering.

Daarnaast is ook zilver een interessante optie. Omdat zilver zoveel toepassingen kent in de industrie, is er veel vraag en weinig aanbod wat leidt tot schaarste. Hierdoor kan de prijs van zilver de komende jaren oplopen, maar let wel op dat zilver een stuk volatieler/ beweeglijker is dan goud. 

Zilveren munten

Investeren in vastgoed

Een vierde optie om je vermogen te beschermen is het aankopen van een beleggingspand, waarbij je direct en indirect rendement kunt behalen. Direct rendement door de maandelijkse huuropbrengsten en indirect rendement door waardestijging van de woning. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen natuurlijk door het dak gegaan waardoor je een enorm indirect rendement had gehad, maar de kans is  groot dat we daar een correctie op gaan zien. Daarom is ook vastgoed een lange termijn belegging, zodat je niet genoodzaakt bent om je huis te verkopen als deze onder water staat. Daarnaast kan moet je ook zorgen dat je ‘loan to value’ (je hypotheek in verhouding tot de woningwaarde) niet al te hoog is, want als de waarde van de woning is gezakt in tijden van economische crisis, kan de bank een ‘margin call’ doen. Dan vragen ze je nog wat extra geld bij te storten op de hypotheek. Maar heb je bijvoorbeeld 30% eigen inleg en 70% hypotheek, dan zit je al redelijk safe omdat een woning dan aardig ver in waarde kan zakken voordat het onder water staat.

Het aankopen van vastgoed anno 2021 kan zeker nog wel, maar door de hoge huizenprijzen is bij de meeste woningen het rendement te laag. Maar als je bereid bent veel actie te ondernemen, veel te netwerken en een mooi pareltje op de kop te tikken, is het zeker nog mogelijk. Daarnaast levert vastgoed ook cashflow op, wat je een extra inkomenstenstroom geeft. Zo ben je dus minder afhankelijk van één inkomstenstroom en ben je beter beschermd in een financiële crisis.

Welke optie om je vermogen te beschermen past bij jou?

In het bovenstaande artikel heb ik je hopelijk wat opties gegeven om je geld voor je te laten werken, en mogelijk kun je hier zelfs een extra inkomstenstroom uit genereren. Waar er een aantal jaren geleden nog niet zo’n noodzaak was omdat je nog netjes je spaarrente kreeg, is die noodzaak er mijns inziens nu wel. Tenzij je voor lief neemt dat je geld elk jaar enkele procenten minde waard wordt. Want je geld staat natuurlijk tot €100.000 wel veilig bij de bank en daar valt ook wat voor te zeggen. Maar ik denk dat het belangrijk is om in ieder geval over bovenstaande te hebben nagedacht. Zodat je je vermogen in ieder geval kunt beschermen, ongeacht of en wanneer er een financiële crisis aankomt. Mocht je nog vragen hebben, vergeet ze dan niet te stellen in de reacties hieronder, ik beantwoord ze graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven