Hoe je meer geld overhoudt om te sparen

Hoe je meer geld overhoudt om te sparen in 2023

In dit nieuwe jaar is er weer tijd voor goede voornemens. In dit artikel laat ik je zien dat het vaak mogelijk is maandelijks wat geld opzij te kunnen zetten voor elk salaris. Het draait er namelijk niet alleen om wat je verdient, maar vooral ook om wat je uitgeeft. Het mes snijdt aan twee kanten. In dit artikel geef ik je aantal praktische tips om meer te kunnen sparen. Dat kan simpelweg door meer te verdienen, of door minder uit te geven.

1. Meer verdienen

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om zomaar even meer geld te gaan verdienen, maar er zijn wel een aantal manieren te bedenken waarbij het misschien wél haalbaar is:

  • Je kunt bijvoorbeeld meer uren gaan werken. Natuurlijk is dat niet bij iedereen mogelijk, omdat het niet kan van je baas of omdat je werk-privé balans juist goed is zoals het is.
  • Als je meerdere dienstjaren hebt bij dezelfde werkgever ga je vaak elk jaar een trede in de salarisschaal omhoog. Werk je bij een werkgever waarbij dit niet automatisch geregeld is, wees dan niet bang om naar je leidinggevende toe te stappen en erom te vragen. Helaas komt je deze laatste vaak niet vanzelf naar je toe om een salarisverhoging aan te bieden 🙂
  • Denk ook eens aan passieve inkomsten. Passieve inkomsten zijn inkomsten die niet direct in relatie staan tot je gewone werk. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de rente op de spaarrekening (misschien nu niet de keuze die het meeste oplevert) of inkomsten uit beleggingen. Of start bijvoorbeeld je eigen webshop, of maak een eigen website en verdien wat extra inkomsten uit affiliate marketing (een percentage dat je krijgt als iemand een product koopt waarvan je een link hebt geplaatst op je site).

Het gaat niet alleen om wat je verdient, maar vooral om wat je uitgeeft

2. Besparen op je uitgaven

Het gaat dus niet alleen om je inkomsten, maar vooral ook om je uitgaven. Bij de uitgaven is er vaak relatief makkelijk winst te behalen. Begin eens bij het maken van een overzicht in Excel, waarbij je al je maandelijkse lasten bij elkaar optelt. Als je weet wat je maandelijks uitgeeft, zie je misschien meteen wel waar je op zou kunnen besparen.
Vaak kun je altijd wel een deel besparen. Een aantal simpele voorbeelden:

  • Abonnementen op loterijen (hoe vaak heb je daar nu echt iets mee gewonnen)?
  • Abonnement bij de fitnesschool: als je er nog maar eens in de zoveel tijd komt, is de keuze gemakkelijk gemaakt
  • TV abonnement: het zal je verbazen hoeveel korting je kunt regelen met één telefoontje naar je provider
  • Gas, water en elektra: via gaslicht.com kun je heel gemakkelijk je huidige contract vergelijken met andere leveranciers op basis van je verbruik 
  • Zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders
  • Boodschappen: een deel van je vaste lasten zal bestaan uit de boodschappen. Ook hier is vaak op te besparen, zonder dat je er veel extra tijd in hoeft te steken. In dit artikel leg ik je bijvoorbeeld uit hoe je gezond kunt blijven eten terwijl je wel rekening houdt met je boodschappenbudget. 

Leestip! Lees ook eens dit uitgebreide artikel met 20 waardevolle tips om structureel te besparen op je vaste lasten. 

Als je deze tips toepast, kun je gegarandeerd een klein stukje van je vaste lasten afhalen. En als je dit stukje dan meteen doorstort naar de spaarrekening, ontstaat er vanzelf een buffer. Alle kleine beetjes helpen. Ik hoop dat je deze tips in de praktijk kunt brengen zodat je in 2021 meer geld kunt sparen en je financiële doelen behaalt. Heb je al een mooie spaarbuffer en wil je weten wat je verder nog met je geld kunt doen? Denk ook eens aan beleggen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om te kunnen starten.

Wat ik de afgelopen jaren steeds meer heb geleerd, is te genieten van kleine dingen. Uiteindelijk gaat naar mijn mening om de relaties met je vrienden en familie en het plezier dat je in je leven hebt, in plaats van het geld dat je hebt uitgegeven aan dure spullen, dure vakanties of andere materiële bezittingen.

Als je dat eenmaal doorhebt, heb je steeds minder nodig om gelukkig te zijn. Zo kom je in een positieve spiraal, zowel op persoonlijk als financieel gebied. Als dat niet een mooi vooruitzicht is voor dit jaar.. 😉

Scroll naar boven