Vind je het soms lastig grip te krijgen op je financiën of wil je graag wat meer overzicht? Ik vind dat heel begrijpelijk. Er vinden maandelijks soms zo veel transacties plaats op je rekening, dat het lastig kan zijn het overzicht te behouden. Met deze stappen krijg én houd je grip op je financiën.
1. Orde aanbrengen in je administratie
Orde aanbrengen is super belangrijk, maar kan best een klus zijn. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen orde in je financiën aan te brengen, voordat je met een overzicht begint:
- Heb je nog openstaande rekening die betaald moeten worden? Schaf bijvoorbeeld een map aan waar je deze rekeningen bewaart en berg ze op als je ze hebt betaald. Tegenwoordig gaat ook heel veel digitaal, dus je kunt alles ook opslaan in een digitaal mapje;
- Probeer je rekeningen zoveel mogelijk op automatische incasso te zetten zodat je ze niet vergeet te betalen;
- Plan maandelijks een moment in om te kijken naar de financiën, bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Dan kun je alvast bedenken hoe de volgende maand er financieel uit gaat zien;
- Heeft de app van jouw bank een functie die bijhoudt waar je geld allemaal naartoe gaat? Zo heeft de Rabobank bijvoorbeeld de rubriek ‘waar gaat mijn geld naartoe’. De ING app heeft ‘vooruitkijken’, waarbij de app maandelijkse incasso’s onthoudt en je laat zien welke betalingen er nog aan komen. ABN Amro heeft de ‘Grip app’. Grip categoriseert je uitgaven en geeft ze handig weer in een overzicht. Voordeel is dat de app niet alleen voor klanten van de ABN Amro bedoeld is, maar ook voor klanten van andere banken.
Ik vind dit soort apps een mooie ontwikkeling, omdat ze je op een simpele en visuele manier inzicht geven in je inkomsten en uitgaven.
2. Een overzicht maken
De volgende stap is een overzicht aanmaken. Maak bijvoorbeeld een Excel schema waarin je alle inkomsten en uitgaven bijhoudt. Heb je het liever op papier? Een kasboek (zoals deze) kan ook heel goed werken, of een overzicht op een A4’tje. Houd je inkomsten en uitgaven vooral bij op een manier die jij prettig vindt.
Ik geef zelf de voorkeur aan een overzicht in Excel. Het voordeel van Excel is dat je gemakkelijk je inkomsten en uitgaven kunt aanpassen en meteen ziet hoe deze verandering het totaalbedrag beïnvloedt. Hieronder vind je een voorbeeld van een simpel Excel-overzicht.
Let op: deze bedragen zijn willekeurig. De inkomsten, uitgaven en bedragen zijn natuurlijk voor iedereen verschillend! Dit is puur om te laten zien hoe een dergelijk overzicht eruit zou kunnen zien.
3. En.. heb jij grip op je financiën?
Nu zie je het resultaat van je overzicht. Misschien overbodig om te zeggen, maar natuurlijk wil je het liefst niet in de min uitkomen, want schulden kunnen zich snel opstapelen. Zorg er in ieder geval voor dat je inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn, zodat je elke maand kunt rondkomen. En dat er niet nog een stukje maand over blijft, als je salaris al op is ;). Maar het allerliefst kom je natuurlijk uit in de groene cijfers! Zodat je kunt sparen, een buffer kunt opbouwen, of kunt investeren of beleggen.
4. Stap voor stap verbeteringen aanbrengen
Kom je nog niet in de groene cijfers uit of kan het gewoon nóg beter? Dan is het werken aan je uitgaven de makkelijkste manier.
Je inkomen verhogen is niet zomaar gedaan, maar ik geloof dat je altijd iets op je uitgaven kunt besparen. Hoe klein het bedrag ook is. Kijk voor meer inspiratie eens naar mijn 30 tips om te besparen op de vaste lasten. Maar ook op andere dingen kun je gemakkelijk besparen. Wat dacht je van de boodschappen? Onder het kopje Besparen vind je meer tips & tricks.
Door bovenstaande stappen te volgen, heb je hopelijk meer inzicht gekregen in je inkomsten en uitgaven. Vergeet niet dat er bijna altijd verbetering mogelijk is en dat elke paar euro die je per maand kunt besparen, is meegenomen. €10 per maand besparen is toch weer €120 per jaar. Zo kun je stap voor stap werken aan je financiën, en daarmee aan je financiële vrijheid. Veel succes!
Lijkt het Excel overzicht van de afbeelding hierboven je handig, maar vind je Excel ingewikkeld of heb je er nog nooit mee gewerkt? Laat het even weten in de reacties, dan kan ik misschien een simpele stap-voor-stap uitleg geven hoe je makkelijk een soortgelijk overzicht maakt.
I have to thank you for the efforts youve put in writing this blog. Im hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉