Gezond en goedkoop eten – 7 praktische tips
We eten graag gezond. Alhoewel, dat proberen we. Gezond eten is belangrijk, maar kan soms duur zijn. Voor gezonde, verse ingrediënten tel je in totaal vaak meer neer dan voor kant-en-klaar maaltijden of diepvriesmaaltijden. Toch hoeft gezond eten niet duur te zijn als je slim kookt. Hierbij geef ik je 7 tips om gezond en goedkoop te eten, terwijl je rekening houdt met je budget.
1. Gezond en goedkoop eten begint bij slim boodschappen doen
Het begint allemaal in de supermarkt. Zoals ik in het artikel ‘besparen op de boodschappen‘ heb geschreven, doen wij vaak aan bonuskoken. We kijken in de folder of app welke groente en fruit er in de aanbieding is en dat nemen we mee. Vaak zijn dit mooie seizoensproducten. En als een product in de aanbieding is waar je minder bekend mee bent, is het een mooie kans om iets nieuws proberen.
Daarnaast letten we op de 35% korting-stickers (sommige supermarkten hebben een kortingsbak). Deze sticker komt vaak op verse producten die de houdbaarheidsdatum naderen, maar nog prima te gebruiken zijn. Zo kopen we soms een vers maaltijdpakket van oorspronkelijk €4,99 voor €3,24, waar we wel twee dagen met twee personen van kunnen eten. Het enige wat je hoeft te doen is er rekening mee houden dat je deze producten als eerst opeet.
2. Sla extra aanbiedingsproducten in
Maar overdrijf het niet. Neem alleen de houdbare producten mee die je anders ook zou hebben gekocht. Bijvoorbeeld een paar pakken extra rijst of pasta, zodat je een paar weken vooruit kunt en weet dat het gebruikt wordt. Let bij verse producten op dat je niet teveel meeneemt als de kans bestaat dat het moet worden weggegooid. Dat is zonde.
3. Meal preppen
Aan het einde van een werkdag heb ik vaak minder zin om te koken, en er zullen vast meerderen met mij zijn 😉 . Helaas komt het er dan regelmatig op neer dat we minder gezonde dingen eten of we zijn duurder uit omdat we last-minute iets ophalen of laten bezorgen. Meal preppen is echt een uitkomst. Meal prepping betekent dat je in één keer eten maakt voor meerdere dagen of zelfs voor een hele werkweek. Maaltijden voorbereiden dus. Als je slim bent combineer je maaltijden waar dezelfde soort groenten zitten verwerkt, zodat je ze helemaal kunt gebruiken. Scheelt weer verspilling. Ik gebruik hiervoor graag deze fijne vershoudbakjes van Curver. Deze bakjes klikken goed dicht, zijn magnetron-, vriezer- en vaatwasbestendig en sluiten goed.
4. Grotere porties koken
Als je dan toch aan het meal preppen bent of gewoon één maaltijd aan het koken bent, is het handig om grotere porties te koken. Zo kun je je producten vaak ook helemaal gebruiken. Kook je grotere porties, dan kun je de rest invriezen. Bij veel maaltijden is dit heel goed mogelijk.
5. Minder vlees en vis
Minder vlees en vis eten is goed voor het milieu én goed voor de portemonnee, want goedkoop zijn deze producten niet. Vooral niet als je normaal gesproken bereid bent wat meer te besteden aan producten met een beter-leven keurmerk. Plantaardige vervangers zijn tegenwoordig zelfs goedkoper dan vlees en vis, ook nog eens goed voor het milieu.
6. Minder alcohol en frisdrank
Ook frisdranken en alcohol kosten veel geld. Kun je hier op minderen, dan bespaar je veel geld. Sinds een paar jaar drink ik bijna helemaal geen frisdrank meer, maar vooral veel water en thee. Wel regelmatig een frisdrank of een drankje bij het uit eten gaan en op feestjes, maar verder zelden. Naast dat het heel gezond is voor je lijf, is dit ook echt merkbaar in de portemonnee.
7. Diepvriesgroenten- en fruit bevatten ook vitamientjes
Ook diepvriesgroenten- en fruit zijn gezond (een groot deel van de voedingsstoffen blijft in ieder geval behouden) en bovendien langer houdbaar. En heel geschikt om bijvoorbeeld door je smoothie te gooien. Gezonde diepvriesproducten zijn ook handig als je maar één keer per week boodschappen doet, want niet alle verse producten blijven tot het einde van de week lekker.
Hopelijk heb ik je in dit artikel laten zien dat gezond en goedkoop eten met een budget mogelijk is. Natuurlijk zijn de fancy superfoods wel duurder, maar gelukkig hebben wij hier in Nederland heel wat ‘superfoods’ die net zo gezond zijn maar als minder luxe bekend staan. Gezond eten hoeft echt niet extreem duur te zijn!
Heb jij nog tips om gezond en goedkoop te kunnen eten, terwijl je op budget blijft?