Een artikel over minimaliseren. Ik ben fan. Nederland is nog een echte consumptiemaatschappij. Middagje shoppen, even koopjes jagen, een rondje Action waar er toch wat meer in je winkelmandje terechtkomt dan dat je op je lijstje had staan. Gelukkig wordt het de laatste jaren wel steeds beter. Zo zijn mensen zich steeds meer bewust van de gevolgen voor het milieu én de eigen portemonnee. Door de jaren heen verzamel je heel wat spullen. Spullen waar je heel blij van wordt, maar ook miskopen en spullen die maar gewoon in je huis liggen zonder dat je er naar omkijkt. Wij zijn nu ongeveer een jaar bezig met minimaliseren en dat voelt goed! In dit artikel vertel ik je over een de voordelen van minimalisme en waarom je er vandaag nog mee wilt beginnen.
De eerste stap: ontspullen en sorteren waar je blij van wordt
Minimalisme begint vaak bij downsizen, ontspullen. Door de jaren heen hebben we vaak heel wat spullen verzameld. Daarom het kan een hele klus zijn om deze spullen allemaal door te gaan. In mijn post ‘Opruimen met de Marie Kondo Methode‘ vertel ik meer over de methode van de Japanse schrijfster om het opruimen op een systematische wijze aan te pakken. De essentie is alleen die spullen te houden, waar je blij van wordt. Er zijn natuurlijk genoeg andere manieren om dit te doen. Doe dit ook vooral op een manier die jij prettig vindt. Begin bijvoorbeeld klein bij die ene rommella of bij de inloopkast en ga zo door je huis heen. Geen haast, elke keer dat je een stapje verder komt is meegenomen.
Je zult zien dat als je dit eenmaal hebt gedaan, dat je je steeds ‘lichter’ voelt. Dat je huis automatisch opgeruimder is, omdat er gewoon minder spullen zijn die het rommelig maken. Dat je ’s ochtends makkelijker de keus maakt wat je aan wilt trekken, omdat er minder te kiezen valt en omdat je de items in je kledingkast ook echt allemaal graag draagt.
Je komt in een positieve spiraal
Ik heb persoonlijk gemerkt dat het opruimen erg verslavend werkt, op een goede manier. Eerst gaat het vooral om het wegdoen van spullen en creëren van meer ruimte, waarna je een goed gevoel overhoudt. De truc is om vol te blijven houden en niet alleen op te ruimen omdat het nodig is, maar er echt bij stil te staan waarom je iets wilt bewaren. Na een tijdje zal je beginnen te merken dat er steeds minder overbodige ballast in huis begint te komen. Dat je behoefte aan nieuwe spullen steeds minder wordt. Dat je steeds kritischer wordt op de spullen die je wél houdt. Zo kom je in een positieve spiraal.
Je verkleint je ecologische voetafdruk
Éen van de voordelen van minimalisme is dat je ecologische voetprint kleiner wordt. Wat je niet koopt, hoeft ook niet hoeft te worden geproduceerd en vervoerd. En als je dan wel weer nieuwe spullen nodig hebt, kies dan vooral ook kwaliteit boven kwantiteit zodat je jaren met deze spullen kan doen. Als je dan toch al zo goed bezig bent, denk dan ook nog eens aan onderstaande tips. Want minimalisme is niet alleen minder kopen, maar ook minder weggooien:
- Investeer in een goede fles (bijvoorbeeld van gerecycled plastic), zodat je geen plastic flesjes meer hoeft te kopen;
- Neem je eigen tas mee wanneer je winkelt of naar de supermarkt gaat;
- Neem ook fruitzakken mee zodat je geen plastic zakjes meer nodig hebt bij de groente- en fruitafdeling.
- Scheid je afval op de juiste manier;
- Als je spullen weggooit, kijk of je ze een tweede leven kunt geven door ze weg te geven of naar de kringloop te brengen.
Je houdt meer geld over
Als je minder geld aan spullen uitgeeft en kritischer bent op je uitgaven, hou je meer geld over in je portemonnee. Hier kun je gezellige dingen mee doen met familie of vrienden, of je gebruikt het om je vrijer te voelen. Bijvoorbeeld openstaande schulden aflossen, extra aflossen op je woning, beleggen of geld op je spaarrekening zetten. Allemaal wegen naar een vrijer leven, met minder dingen die je aan de grond houden.
Je leert kleine dingen waarderen
Eén van de grootste voordelen van minimalisme is voor mij dat je kleine dingen leert waarderen. Als je minder spullen hebt om op te focussen, heb je meer aandacht voor andere dingen in het leven. Zo kom je er ook achter dat de meest fijne momenten in je leven niet altijd te maken hebben met spullen of dure uitjes. Dat je met een zelfgemaakt diner bij jou thuis met vrienden prachtige momenten kunt beleven in plaats van een dagje naar een duur pretpark te gaan. En daarmee zeg ik niet dat je geen geld zou moeten spenderen aan dit soort uitjes. Maar wel dat de mooiste momenten ook in de kleine dingen kunnen zitten die niet veel hoeven te kosten.
Ik ben erg benieuwd of jij al een stap hebt gezet richting minimalisme en ik hoop dat ik je met bovenstaande voordelen nog wat meer heb kunnen inspireren. Heb je nog tips die je wilt delen? Laat het zeker even weten in de comments!
Daarnaast raad ik je ook zeker aan de review van het boek Steeds Leuker van Jelle Hermus te lezen. Dit boek zet je zeker aan tot nadenken (en acties!) over hoe overbodige ballast je aan de grond kan houden en hoe minimalisme je leven positief kan beïnvloeden.