Structureel besparen op je vaste lasten – 20 waardevolle tips

Ben jij elke maand ook zoveel geld kwijt aan de vaste lasten? Wil je graag meer geld overhouden voor leuke dingen, of wil je toewerken naar financiële onafhankelijkheid? Wat je reden ook is, ik geloof dat iedereen iets kan doen om te besparen op vaste lasten.

Hoe minder geld je per maand kwijt bent aan deze ‘verplichte’ kosten, hoe meer geld je kunt besteden aan de dingen die jij wilt. Hieronder vind je 20 waardevolle tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Besparen op gas, water en elektriciteit

 1. Om te besparen op vaste lasten, kun je een mooie stap maken door je rekening voor gas en elektriciteit erbij te halen. Daar kan vast iets op bespaard worden. Het begint bij het kiezen van een goede leverancier. Via gaslicht.com kun je heel gemakkelijk je huidige gas- en energiecontract vergelijken met andere leveranciers op basis van je verbruik.
 2. Heb je nog oude gloeilampen of halogeenlampen? Vervang deze exemplaren voor LED lampen. Led lampen zijn tot wel 90% zuiniger dan de traditionele gloeilampen.
 3. Sta een paar minuutjes korter onder de douche om meer water te besparen.
 4. Draai de was wanneer de trommel vol is.
 5. Draai de was vaker op de ecostand. Wassen op de ecostand duurt langer dan het normale programma, maar is zo’n 20% zuiniger. En daardoor goedkoper én milieuvriendelijker.
 6. Probeer de was vaker uit te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Wist je dat een droogbeurt met een condensdroger of droger met luchtafvoer gemiddeld €1,25 kost (volgens het Nibud)?
 7. Als je een nieuwe droger koopt, investeer dan in een zuinige warmtepompdroger in plaats van een condens- of afvoerdroger .
 8. Gebruik de ecostand ook voor de vaatwasser.
 9. Investeer in zonnepanelen. Inmiddels hebben al veel Nederlanders zonnepanelen op hun dak liggen en worden nieuwbouwwoningen bijna standaard met zonnepanelen gebouwd. Maar misschien heb je een bestaande woning waar het nog niet op zit. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en de investering is in zo’n 6-7 jaar terugverdiend. Vergeet niet de BTW terug te vragen.
 10. Als je de keuken vervangt, overweeg dan een inductie kookplaat te kopen in plaats van een gasfornuis. Het is even omschakelen wanneer je gewend bent om op gas te koken, maar het went snel genoeg. Ik sta zelf graag in de keuken en heb lang getwijfeld tussen koken op gas en inductie, maar uiteindelijk zijn we toch voor inductie gegaan. Nadelen: een inductie kookplaat is duurder dan een gewoon gasfornuis en er moet een aparte energiegroep voor komen. Voordelen: het is heel efficiënt en er gaat weinig energie verloren tijdens het koken, omdat het alleen dat stuk verwarmt waar een pan op staat. De plaat werkt verder heel fijn en ook water kookt heel snel. Nog een groot pluspunt: je hebt echt geen werk aan het schoonhouden ervan. Nu ik inmiddels alweer een jaar op inductie kook, ben ik helemaal overtuigd.

Besparen op vaste lasten

Kijk eens kritisch naar je abonnementen

Ook kun je heel gemakkelijk besparen op vaste lasten door te kijken naar je abonnementen. Van sommige abonnementen maak je misschien veel gebruik en die zou ik ook zeker behouden. Maar misschien heb je ook abonnementen waar je amper gebruik van maakt, terwijl je er wel elke maand voor betaalt. Kijk eens naar onderstaande tips.

 1. Abonnementen op loterijen. Dit kun je doen om goede doelen te steunen of om iets te winnen. Maar die winkans is vaak niet heel groot. Als je er veel plezier uit haalt, zeker houden. Zo niet, dan is het een mooie bespaarkans.
 2. Je abonnement bij de sportschool. Ben je een trouw lid van de sportschool of doe je steevast mee met de groepslessen? Helemaal top, niks meer aan doen. Maar misschien ben je ook wel alleen een sponsor. Sportscholen hebben superveel ‘slapende’ leden. Als dit zo is, kun je misschien wel andere manier vinden om te bewegen. Door bijvoorbeeld zelf apparatuur aan te schaffen of door gewoon lekker naar buiten te gaan en daar te wandelen, hardlopen of fietsen. In de open lucht zijn er genoeg leuke dingen te doen.
 3. TV abonnement. Het zal je verbazen hoeveel korting je kunt regelen met één telefoontje naar je provider. Daarnaast zie je tegenwoordig ook steeds vaker dat mensen zelfs een tv abonnement opzeggen omdat er al zoveel aanbod is via Netflix en andere streamingsdiensten. En omdat je andere dingen die je graag wilt zien ook wel live kunt streamen.
 4. Mobiel abonnement. Als je het aan het eind van je looptijd zit en je mobiel het nog goed doet, kun je een sim only abonnement overwegen. Dan betaal je nog maar een klein bedrag voor je belminuten en data en niks meer voor je toestel. Als je wel een nieuw abonnement afsluit, kijk dan eens op vergelijkingssites waar je de beste deal kunt vinden.

Besparen op verzekeringen

Verzekeringen zijn soms verplicht en soms sluit je ze af voor kosten die je niet snel zelf kunt opvangen. Maar zorg er wel voor dat je niet over verzekerd bent. Dit kan je een hoop geld schelen. Hieronder een paar tips. 

 1. Vergelijk je zorgverzekering met andere aanbieders
 2. Zorg dat je niet bent over verzekerd voor je auto. Je hebt de WA verzekering, de WA plus en all-risk. Als een auto ouder is dan 5-7 jaar, kun je het best niet meer all-risk verzekerd zijn. Dan betaal je veel geld aan de verzekering in verhouding tot wat de auto nog waard is. 
 3. Kijk ook eens op vergelijkingssites naar je inboedelverzekering. Misschien kun je wel pakketkorting krijgen als je dit afsluit bij een bank/verzekeraar waar je ook andere verzekeringen hebt lopen.

Besparen op andere vaste lasten

Ik kan zo nog wel even doorgaan met tips, want er zijn nog heel wat op te noemen. Hieronder nog een paar bonustips waarvan ik twee tips in andere artikelen uitgebreider uitleg.

 1. Besparen op boodschappen. Dit maakt een groot deel uit van je vaste lasten en hier kun je vaak prima op besparen. Omdat ik hier al veel over heb geschreven, verwijs ik je graag naar dit artikel waarin ik je tips geef om te besparen op boodschappen.
 2. Kijk eens of je niet teveel hypotheekrente betaalt vanwege een risico opslag. Wanneer je inderdaad teveel betaalt, dien je gemakkelijk een aanvraag in om je risico opslag eraf te halen. Hier kun je gemakkelijk tientallen euro’s per maand mee besparen! 
 3. Besparen op kosten voor de auto. Staat er een tweede auto op de oprit die je niet veel gebruikt of kun je deze bijvoorbeeld vervangen voor een elektrische fiets?

Besparen op vaste lasten hoeft niet moeilijk te zijn

Met bovenstaande tips kun jij al heel veel winst behalen zonder dat je daar veel energie in hoeft te steken. En je hebt er elke maand profijt van, zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen. Succes!

Heb jij nog leuke bespaartips? Ik hoor het graag, laat het weten in de reacties hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven