Beleggen in goud: dit is wat je moet weten

Beleggen in goud: dit is wat je moet weten

Je hebt vast wel eens gehoord over beleggen in goud. En je hebt vast ook reclames voorbij zien komen voor het inwisselen van goud bij goudwisselkantoren. Maar is goud een goede investering? Je leest het hieronder.

Toepassingen van goud

Goud is een zacht edelmetaal dat wordt gevonden in mijnen of rivieren. Soms is het ook bijvangst wanneer andere metalen worden gedolven. Al ver voor Christus werd goud gebruikt voor het maken van sieraden en later werden de eerste gouden munten geslagen, zodat het kon worden gebruikt als betaalmiddel. Goud begon wereldwijd symbool te staan voor rijkdom. Hoewel goud niet meer wordt gebruikt als betaalmiddel, heeft het nog vele toepassingen.

Iedereen kent goud van de sieraden, maar goud wordt ook gebruikt door banken en overheden, in de ruimtevaartindustrie en in de tandheelkunde (denk bijvoorbeeld aan bruggen of kronen). Tegenwoordig wordt het zelfs gebruikt in onderzoek naar kanker. Goud kan dus voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar je kunt er ook in investeren. 

Gouden ringen

Waarom zou je beleggen in goud? 

Goud wordt gezien als een veilige investering. Goud raakt een keer op en dat maakt het schaars. Natuurlijk schommelt de goudkoers wel, maar omdat het zo schaars is, zal de prijs niet snel ‘waardeloos’ worden. Ook staat goud erom bekend in onzekere tijden nog steeds zijn waarde te behouden. Daarnaast is goud minder volatiel dan bijvoorbeeld aandelen. Dat wil zeggen dat de koers niet zo heftig schommelt, en dat is aantrekkelijk voor mensen met een meer passieve beleggingsstrategie.

Hoe kun je beleggen in goud? 

Investeren in goud kan op verschillende manieren, ik leg hieronder een aantal uit.

1. Fysiek goud

Ten eerste kun je in fysiek goud handelen. Koop bijvoorbeeld gouden sierraden of gouden munten en probeer deze op een later moment weer te verkopen. Het kopen van een ‘goudbaar’ (een goudstaaf) is ook een mogelijkheid, deze worden in verschillende gewichten verkocht. Goudbaren die als beleggingsgoud kunnen worden aangemerkt zijn door de Belastingdienst vrijgesteld van BTW. De baren moeten hiervoor wel voldoen aan twee voorwaarden: de goudbaar moet meer dan 99,5% zuiver zijn en het moet geleverd worden in een door de goudmarkt aanvaard gewicht. Goud wordt aangemerkt als vermogen in box 3. 

Het aankopen van fysiek goud heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste de veiligheid. Het is niet erg veilig om je goud in huis te laten liggen, dus dan zou je het al ergens moeten opslaan. Daarom koop ik zelf goud en zilver bij deze partij, waar je de mogelijkheid hebt het goud op te laten slaan in Nederland, Duitsland of Zwitserland. Daarnaast kopen ze je edelmetalen op ieder gewenst moment terug.
Een tweede nadeel is dat fysiek goud je geen dividend oplevert, je pakt alleen winst als je het tegen een meerprijs verkoopt. 

2. Handelen in goud ETF’s 

Ten tweede zou je kunnen handelen in goud ETF’s door middel van een goud ETF (Exchange Traded Fund) of een ETC( Exchange Traded Commodity). Beide opties volgen de goudprijs. Je investeert hierbij in bedrijven die in de edelmetalen industrie actief zijn, fysiek goud hebben of beleggen in goud futures. Voor meer informatie over het aankopen van ETF’s, lees ook eens het artikel Beginnen met beleggen in ETF’s. Beleggen in goud ETF’s is aantrekkelijk omdat je tegen relatief lage kosten in goud belegt.

3. Handelen in goud futures

Ten derde kun je handelen in futures. Een future is overeenkomst om iets op een afgesproken datum in de toekomst geleverd te krijgen tegen een prijs die nu overeengekomen is. Futures kun je kopen op indeces maar ook op grondstoffen zoals goud. Je gokt eigenlijk of iets meer of minder waard zal worden in de toekomst en daar zet je geld op in. Als je het goed inschat, kun je veel geld verdienen maar je kunt ook net zo makkelijk geld verliezen. Het is geen simpele manier om te beginnen met beleggen.

Goudklompje

Van welke factoren is de goudprijs afhankelijk?

De hoogte van de goudprijs is afhankelijk van een heleboel factoren, hieronder een aantal voorbeelden:

  1. Ten eerste hangt de hoogte van de goudprijs af van vraag en aanbod. Hoe meer vraag en hoe meer schaarste, hoe hoger de prijs. Het gaat niet alleen over de vraag van consumenten, maar ook van overheden. Soms kiezen overheden ervoor meer te investeren in goud in plaats van valuta. Dat drijft de vraag en dus de prijs weer op.
  2. Ten tweede hangt de goudprijs af van hoe de wereld er economisch en politiek voor staat. In het algemeen kan worden gezegd dat de goudprijs stijgt in tijden van economische of politieke onzekerheid.
  3. Ten derde de dollarkoers. De goudprijs wordt uitgedrukt in dollars, dus als de dollar schommelt, doet de goudprijs dat vaak ook.
  4. Tenslotte heeft inflatie effect op de goudprijs. Als de inflatie stijgt, dus als geld minder waard wordt, stijgt vaak de vraag naar goud. Dit komt omdat goud redelijk waardevast is. En hoe hoger de vraag naar goud, hoe hoger de prijs.

Weetje! Hoe denkt Warren Buffett over het beleggen in goud?
Lange tijd was succesvol belegger Warren Buffett geen fan van het investeren in goud en edelmetalen en zei hij dat er betere investeringen waren. Echter, eind 2020 heeft hij veel aandelen gekocht in het bedrijf Barrick Gold, een mijnbouwbedrijf dat goud en koper verwerkt. Toch vertegenwoordigen de aandelen in Barrick Gold maar een klein aandeel in Buffet’s hele portfolio.

Beleg ik zelf in goud? 

Ikzelf beleg in goud en zilver bij GoldRepublic. Historisch gezien gaan goud en zilver omhoog, en met mijn lange beleggingshorizon kan ik ook mindere tijden opvangen. Daarnaast passen goud en zilver mooi in mijn gespreide portfolio waarin ik ook beleg in ETF’s en crypto.

Let op: ik ben geen financieel adviseur. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Gebruik alleen met geld dat je echt over hebt en wat je niet op korte termijn nodig hebt. Lees ook eens dit artikel om te kijken of je grip hebt op je financiën.

Heb jij ooit overwogen te beleggen in goud en zo ja, waarom? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen. 

Scroll naar boven