Wil je beginnen met beleggen in ETF’s? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om jouw eerste ETF’s aan te kunnen kopen. Voor beleggen geldt: Hoe jonger je start, hoe langer je ‘beleggingshorizon’ en hoe beter het is. Zo profiteer je namelijk maximaal van het rente op rente- of sneeuwbaleffect. Ik beleg zelf alleen in ETF’s (Exchange Traded Fund), maar wie weet wat ik later nog aankoop. Beleggen in ETF’s doe je vooral voor de lange termijn. Het aankopen van ETF’s is spannend om mee te beginnen, maar als je de aandelen eenmaal in je portefeuille hebt, hoef je er weinig naar om te kijken en kost je het je maar weinig tijd per maand.
Wat is een ETF?
Een ETF (Exchange Traded Fund) is een eigenlijk een ‘mandje’ aandelen dat een bepaalde index volgt. Ze worden daarom ook wel trackers genoemd. Hierbij koopt de aanbieder van de ETF in de juiste verhouding de aandelen van de gevolgde index. Zo kun je bijvoorbeeld ETF’s hebben in de Nederlandse AEX of in de Amerikaanse S&P500. Maar er zijn ook ETF’s die bijvoorbeeld de aandelen van de 1600 grootste bedrijven van de wereld volgt. ETF’s zijn ideaal om mee te starten als beginnend belegger.
Waarom beginnen met beleggen in ETF’s?
- In vergelijking tot beleggingsfondsen zijn de kosten voor ETF’s laag. Soms zijn de kosten zelfs gratis, als je bijvoorbeeld via DeGiro kernselectie koopt, waarbij je één keer per maand gratis een transactie per ISIN code kunt uitvoeren. ISIN staat voor International Security Identification Code, een internationaal erkende code die aan elk effect wordt toegekend.
- Je kunt op ieder moment van de dag dat de beurs open is, handelen. Kijk wel even op welke beurs jouw ETF wordt verhandeld.
- Je ontvangt waarschijnlijk dividend. Bij de meeste ETF’s wordt er dividend uitgekeerd, vaak vier keer per jaar. Let er wel op dat buitenlandse aanbieders vaak wel eerst de dividendbelasting van het bedrag aftrekken. Ook moet je wel rekening houden met eventuele koersverschillen wanneer jouw ETF in een andere valuta is en kan het zijn dat jouw broker nog een klein bedrag inhoudt per dividenduitkering.
- Goede risicospreiding. Omdat een ETF een index volgt, heb je vaak aandelen uit veel verschillende bedrijven waardoor je een goede risicospreiding hebt. Je wedt dus niet op één paard.
- Uit onderzoeken blijkt dat de resultaten van indexfondsen die actief worden beheerd niet beter zijn dan de resultaten van ETF”s.
Hoe start je met beleggen?
Naast bovenstaande basis info zijn er verschillende dingen die handig zijn om te weten voordat je begint met beleggen.
1. Lees je in
Dit is de eerste tip die ik je alvast wil meegeven. Als je wilt beginnen met beleggen in ETF’s, is het zeker aan te raden om je in te lezen. Met beleggen bestaat er altijd de kans om je inleg te verliezen, daarom wil je er wel enigszins verstand van hebben. Zelf ben ik heel simpel begonnen met het het lezen van dit boek. Een prettig geschreven boek waarin alles op een makkelijke manier wordt uitgelegd. Er worden veel algemene dingen over beleggen uitgelegd maar er wordt ook meer specifiek ingegaan op ETF’s. Het boek is is een mooie start om je basiskennis te vergroten wanneer je wilt beginnen met beleggen. Daarnaast is er natuurlijk ook veel goede informatie op internet te vinden.
2. Kies een goede broker
De volgende stap is het uitkiezen van een broker. Voorbeelden van bekende brokers zijn DeGiro, Binck en Meesman, maar er zijn er nog veel meer. De verschillende brokers onderscheiden zich in zaken zoals hoogte van de kosten, service, transparantie en het wel of niet vallen onder het depositogarantiestelsel*. De kosten zijn een belangrijk aspect van het indexbeleggen omdat dit grote invloed heeft op je uiteindelijke rendement (zeker met een lange beleggingshorizon!), maar een goede klantenservice kan ook doorslaggevend zijn.
*Alle Nederlandse banken die een vergunning hebben bij De Nederlandsche Bank vallen onder het depositogarantiestelsel. Door dit garantiestelsel zijn de tegoeden van particulieren en kleine ondernemers in Nederland beschermd tot een bedrag van €100.000,- per rekeninghouder in het geval van faillissement van de bank.
3. Bepaal in welke index je wilt beleggen
Vervolgens bepaal je in welke ETF’s je graag wilt beleggen. Onder veel Nederlanders die in FIRE zijn geïnteresseerd, is de VWRL een populaire keuze – de VanGuard FTSE All-World UCITS ETF. Maar ook kan de S&P 500 ETF – Vanguard S&P500 UCITS ETF een goede keuze zijn wanneer je vertrouwen hebt in de Amerikaanse economie. Daarnaast zijn er nog vele andere populaire ETF’s te noemen. Als je je hierin meer wilt inlezen, is Morningstar een mooi platform waar je snel kunt zien wat het rendement van de afgelopen jaren is geweest, op welke beurs de ETF wordt verhandeld, in welke sectoren de aandelen vallen en hoe duurzaam een ETF is. Ook kun je hier snel zien wat de lopende kosten van een ETF zijn.
4. Tips voordat je gaat beginnen met beleggen
- Laat je niet teveel beïnvloeden door koersschommelingen. Op dagbasis schommelt de koers van de ETF, maar op de lange termijn gaan de meeste indexen vaak omhoog. Daarom is het belangrijk je niet te laden beïnvloeden door koersschommelingen en meteen je ETF’s te verkopen als de koers een keertje laag staat. Beleggen in ETF’s is iets voor de lange termijn.
- Plaats limit orders. Een limit order is een order die je plaatst met een vastgestelde minimum koopprijs of verkoopprijs. Je betaalt dus nooit te veel of verkoopt te laag.
- Beleg op een vast moment een vast bedrag per maand. Hoewel het aantrekkelijk lijkt, is het niet erg zinvol om de markt te timen. Je kunt natuurlijk af en toe goed timen, maar ook net zo vaak verkeerd. Je kunt de koersen gewoon niet voorspellen.
- Bedenk goed of beleggen iets voor jou is. Heb je grip op je financiële situatie? Weet je precies wat er binnen komt en uitgaat en heb je daarnaast geld over om te investeren? (Lees ook het artikel Hoe je meer geld overhoudt om te sparen in 2021 voor meer tips hierover).
- Beleg alleen met geld dat je over hebt.
- Beleg niet met geleend geld.
- Er zijn natuurlijk ook andere opties om geld te investeren. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan obligaties, vastgoed, beleggen in goud, kunst en crypto currency zoals Bitcoins.
Natuurlijk hoop ik dat dit artikel zinvol voor je is geweest en je enthousiast heeft gemaakt! Of ben jij al begonnen met beleggen of zelfs al op weg naar FIRE? Ik ben heel benieuwd, laat het hieronder weten!
Let op: ik ben geen financieel adviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat je echt over hebt en wat je niet op korte termijn nodig hebt. Lees ook eens dit artikel om te kijken of je grip hebt op je financiën.
Hoi Tsjissy, dankjewel voor het delen van je kennis! Welke ETFs vind jij het beste, en waarom? Ik ben benieuwd :). Ga zo door! Groeten, Jorik Vermeulen
Hi Jorik, dankjewel! Ik heb zelf FTSE en VUSA. Met VUSA al langer ervaring en die heeft het heel goed gedaan de afgelopen jaren, deze volgt de S&P 500 1 op 1. Met FTSE Allworld (de alltime favoriet van de meesten) sinds dit jaar begonnen. Het zijn beide ETF’s met veel bedrijven erin en erg goed gespreid. Heb jij al ETF’s aangekocht? 😉